Loading...
 

Странните и интересни космически новини не са спирали от началото на месеца!

admin 14.10.2023

Астрономическите новини не са рядкост, но сякаш от началото на октомври те са доста повече от обикновено. По принцип на тях рядко им се обръща внимание в повечето масмедии, а сега покрай глобалните събития, те са избутани дори на още по-заден план. За любителите на космоса, обаче времената са наистина интересни и вълнуващи.

Телескопът James Webb е засякъл цели 540 свободно странстващи планети в мъглявината Орион! Това са такива планети, които не се въртят около звезда. От години се спекулира дали на тях може да има живот. Още по-смелите спекулации дори предполагат, че поне някои от тези планети може да са огромни космически кораби от типа на "Звездата на смъртта" в Междузвездни войни. Самата мъглявина Орион е на 1500 светлинни години от Земята. (Източник)

Следващата новина е свързана с пулсар Vela намиращ се на 1000 светлинни години от нас. Екип от астрономи твърди, че са засекли от него да идва най-мощното излъчване на гама-лъчи регистрирано някога. Те са направили това с помощта на телескопа H.E.S.S. намиращ се в Намибия. Силата на изригването се е равнявала на 20 тера-електронволта, което е с 200 пъти повече от предишния рекорд.

Забележка: Електронволт (бележи се с eV) е извънсистемна единица за енергия и маса, широко използвана в атомната физика. Един електронволт е енергията, получена от електрона при преминаването му във вакуум през точки с потенциална разлика 1 V.

Източник

Следва информация получена благодарение на телескопа ветеран Хъбъл. В астрономията съкращението LFBOTs означава "luminous fast blue optical transients", на български "светещи бързи сини оптични проблясвания". Това са явления, които започват да се наблюдават от 2018 г. и чиято природа не е напълно установена. Според най-популярната теория те имат нещо общо със свръхновите звезди. Аз обаче не бих изключил и извънземните от евентуалните причинители на тези проблясъци. Но да се върнем на Хъбъл - той е засякъл LFBOT между две галактики, последното място където астрономите очакват да видят такъв проблясък. От както за първи път са засечени, досега учените са попадали на по-малко от 10 от тези бързи сини проблясвания.

Източник

Новина и от космическият апарат Gaia, изстрелян от Европейската космическа агенция през 2013 г. Той е засякъл половин милион нови звезди и около 150 000 астероида! Тази мисия е планирана да продължи още поне две години до 2025, така че вероятно предстоят още нови открития.

Източник

Накрая един технологичен рекорд. Сондата на НАСА Parker Solar Probe е развила скорост от 635 266 километра в час. Предишният рекорд за най-бърз земен обект бе 586 863 км/ч и бе поставен преди около 3 години. И въпреки този рекорд и тази уж невероятна скорост, все още човечеството е далеч от скоростите, които биха ни позволили да изследваме истински космоса. За сравнение - скоростта на светлината е 299 792 км...в секунда!

Източник

Parker Probe RecordМоже да ме намерите в Mastodon