Loading...
 

Затъмнение, земетресения и конспираторски вълнения

admin 06.04.2024

В последния ден на месец март публикувах тази статия в Мистерика+:

На 8 април в Северна Америка ще може да бъде наблюдавано слънчево затъмнение, но психопатите-конспиратори вече изперкаха

Явно няма да се мине само с един материал, защото събитията се развиват с главоломна скорост, а лудостта е навсякъде. Нека почна с малко предистория обаче.

През далечната 2009 г., когато се появи стария блог Мистерика, аз бях силно запленен от извънземната тематика. Следях блогове и сайтове публикуващи материали по темата, четях книги на български и английски разглеждащи феномена НЛО, дори си купих телескоп, с който гледах звездното небе. На няколко пъти се случи да видя странни обекти в небето, но не твърдя, че това са извънземни - най-вероятно обяснението за видяното от мен е съвсем прозаично. В блога Мистерика имаше и много други статии - от криптиди през призраци до странни съвпадения. Не вярвах особено в "тези неща", но историите бяха повече от интересни и затова ги превеждах и публикувах с удоволствие. След три години ми се случи да се сблъскам с нещо, за което няма каква друга дума да използвам освен "полтъргайст" и тогава доста си промених мнението за "бабините деветини", но това е една съвсем друга история. В периода 2009-2011 мислех, че "има нещо вярно" само в наблюденията на НЛО. Постепенно обаче осъзнах, че тази общност, общността на професионалните НЛО изследователи, аматьорите-любители и почитателите на извънземните си е просто поредната секта, която предъвква едни и същи "истини" до безкрай. В последствие разбрах, че почти всяка подобна група безрезервно вярваща в някаква теория рано или късно започва да проявява класическите характеристики на секта и това не е друга история - това точно е тема на настоящата статия. Осъзнах, че истината за "извънземните визитации" е поредната догма и макар феноменът НЛО да е съвсем реален, зад него едва ли стоят "малки сиви човечета" долетели от другия край на галактиката, нещо което продължавам да подкрепям и днес. Мнението ми за НЛО и "извънземните" е толкова различно от масово възприетото и загадката вероятно е толкова сложна, че ако тръгна на разказвам, настоящата статия може да придобие размерите на роман.

Затова разочарован от НЛО-маниаците, аз потърсих "по-здраво стъпила на земята" общност. В периода 2010-2012 една друга тема взе да набира широка популярност. Тя стъпваше на календара на маите и предполагаемия край на света. Хората от тази общност следяха новините за земетресения и всякакви други природни катаклизми, разменяха информация за всеки по-странен природен феномен. По онова време често се случваше внезапно да се появяват различни по големина дупки в земята на различни места по света. Всичко се прилепваше към предполагаемия край на света. Мнозина започнаха да предричат, че магнитните полюси на нашата планета внезапно ще се обърнат. Други врачуваха, че планетата Небиру лети към нас. Масова практика бе да снимаш небето и какво е времето навън и да го качиш в интернет. Очакваха се бури, бедствия и все по-големи катаклизми. Аз също се включих в тази вълна. Опитах се да намеря мои видеа от онова време, но явно съм ги изтрил по някое време, което не ме изненадва. 21 декември 2012 мина и отмина. Светът не свърши, Нибиру не се появи на небосклона, анунаките не дойдоха да ни пият кръвта, а земните дупки и земетресенията продължиха да си се появяват и да се случват независимо дали има или няма пророчества за тях.

Затова постепенно се отдалечих от тази общност. Замлъкнаха и мнозина потребители в YouTube, които също качваха видеа с атмосферните условия от техния край. Мислех си, че постепенно тази група конспиратори е изчезнала. Част от тях се преляха в следващи конспирации, някои станаха защитници и фенове на Русия през 2014 и завземането на Крим, други прегърнаха анти-ваксърството с появата на ковид и т.н. През годините следях какви ли не други конспиративни общности и забравих за New Age 2012 тематиката.

И така стигаме до настоящата 2024. Ако следите статиите в различните под-блогове на Мистерика, вероятно сте забелязали, че все по-често ползвам за източник различни Telegram канали. Добавяйки все нови и нови канали, които да следя за новини, най-вече за геополитическата обстановка, попаднах на един канал, който сякаш е застинал във времето от преди 12-15 години. Все едно се върнах в миналото - земетресения, цунамита, планети влияещи на Земята. Хем ми стана странно, хем и доста мило - това е като да се завърнеш в училището, в което някога си учил или в селцето, в което някога си живял. За мнозина от тези хора сякаш буквално нищо друго не се е случило в последните 10-15 години. Нещо повече, един от някогашните важни членове в тази общност все още е активен. От старите чешити съм запомнил само него - dutchsinse. Защо съм го запомнил? Защото редовно псуваше всички останали. Не се е променил! Това е repost в Телеграм канала на негов туит в X (бившия Twitter):

Dutchsinse

Е, не е съвсем вярно, че не са се променили всички членове на тази общност - при много забелязвам допълнителни характеристики. Някои видимо са тръмписти (включително и dutchsinse). Други са анти-ковид конспиратори, но много са 2012-end-of-the-world конспиратори в най-чистия си вид. Смяната на магнитните полюси си знаят и това си баят.

В последните няколко дни въпросната общност не е просто превъзбудена, тя е в делириум заради случващото се в света. Това им дойде като "мана небесна":

Земетресение от 7,4 по Рихтер разтърси Тайпе, Япония издаде предупреждение за цунами

Някои направиха веднага връзка с положението на планетите, Нибиру казва "здрасти, здрасти!".

Volcanoes, Earthquakes More

Като бележка под линия - нали ви казах, че следя различни конспиративни общности. Тези си обясняват случващото се с планетарното разположение, ама примерно геополитическите конспиратори веднага намекнаха, че земетресението е изкуствено причинено от Китай, който е използвал тайно оръжие, за да го предизвика. Демек имаме избор в каква откачена теория да вярваме, весело е :-D

А когато няколко дни по-късно земетресение от 4.8 разлюля Ню Йорк, тези пичове не в делириум, направо изпаднаха в нирвана. Ето, че отново им се отдаде възможност да казват "виждате ли, ние ви казваме, че настъпва края на света", особено като се има в предвид, че след два дни в части от САЩ ще може да се наблюдава слънчево затъмнение.

Да ви покажа ли някое и друго видео свързано със затъмнението? Това поне в началото звучи доста смислено и логично - оборва някои от най-изкрейзилите конспирации. Но завършва с това, че очаква нещо голямо да се случи.

Какво точно ще е това голямо нещо? Масово кръвопролитие, защо въобще питате, какво друго може да бъде :-D . Ако ви е интересно да прочетете повече за тази зловеща конспирация, аз ви давам този линк:

Conspiracy Theorists Think The Eclipse Will Begin A "Massive Human Sacrifice Event"

И най-лошото от всичко е, че действително в следващите 24 до 48 часа може да се случат важни събития. Това обаче едва ли ще има нещо общо с "разположението на планетите", затъмнението, Нибиру, смяната на полюсите, земетресенията и т.н. Просто международната обстановка е супер-напрегната. Израел удари консулството на Иран в Дамаск, Сирия, нещо за което писах ТУК. Отговорът на Иран вероятно няма да закъснее.Тази сутрин пък четох за ново нарушаване на международното право - еквадорски войници са нахлули в посолството на Мексико, за да арестуват бившия еквадорски президент укриващ се там. Вероятно за това ще пиша повече утре. Войната в Украйна, случващото се в Газа. Ако се разминем без сериозни геополитически катаклизми в следващите дни ще е цяло чудо. Но макар тези човешки дела да нямат нищо общо с "земните полюси и т.н." бъдете сигурни, че конспираторите ще напомнят - "нали ви казах...".

За жалост много от разпространяваните глупости не са просто неверни, те са и опасни. Една от конспирациите свързани със затъмнението е, че няма нужда се наблюдава със защитни очила. Майко мила!

Conspiracy Theorists Say Everyone Should Stare at the Eclipse Without Eye Protection

Достатъчно ли ви е всичко казано до тук? Стига ли ви толкова? Няма не искам, няма недей. Има още! Последното сравнително голямо земетресение в САЩ се е случило близо до игрище за голф притежавано от Тръмп. Е, и? Биха попитали повечето хора. Как "е, и" биха се учудили конспираторите, няма случайни неща!!!!

Trump QuakeМоже да ме намерите в Mastodon