Loading...
 

Преди 8000 години древните хора са изследвали километри от дълбока френска пещера

admin 19.05.2024

Грот де Сен Марсел д’Ардеш е пещера във Франция, която е открита случайно от ловец през 1836 г. Тя е дълга над 60 километра, а може би дори повече. Учените са установили, че в преддверието ѝ преди хилядолетия са живели групички от древни хора. Едва наскоро обаче се разбра, че нашите древни предци са навлизали и дълбоко навътре в търсене...на нещо. Явно от дълбока древност тъмните дълбини на Земята са привличали човечеството.

Как учените стигат до това откритие? На около 2 километра от входа на пещерата има камера с множество счупени сталагмити. След откриването на Сен Марсел д’Ардеш тя е популярно място за посещение от туристи и винаги се е смятало, че именно групичка безотговорни туристи въоръжени с фенерчета е счупила въпросните пещерни образувания. Един учен обаче решил да изследва дали наистина е така.

Сталагмититът е наслоено върху пода на пещерите утаечно калцитно образувание, разположено на място, където капе вода. Дори и да се счупи, водата продължава да капе и образува нов връх като мястото на счупването е добре различимо. Може с точност да се изчисли кога един сталагмит е счупен. Резултатите за френската пещера се оказали удивителни - счупването е станало преди 8000 години!

Дори и по днешните стандарти, със всичката налична екипировка, посещението на дълбоките части на Сен Марсел д’Ардеш не е "разходка в парка". Това е сравнително трудна за посещение пещера. Как тогава хората са навлизали на 2 километра в нея преди 8 хилядолетия? И не само това - част от счупените парчета от сталагмити изглежда са подредени в композиция, което подсказва, че може би са извършвани ритуали.

Източник

Какво са търсили древните хора в мрака на пещерата и дали са го намерили? И друг въпрос - само с двата километра ли са се задоволили или някои са стигнали и до далеч? Стигнал ли е някой до края на тази пещера?

***********************

Подземните тайни са ми слабост и докато подготвях горната статия, се сетих за една история, която публикувах преди 2 години в стария блог Мистерика. Давам я без коментар.

Местоположение: Стафордшър, Англия

Дата: 1770 г.

Описание:

Работник попаднал на голям плосък камък, докато прокопавал изкоп в полето. Отместил го и отдолу се открило каменно стълбище. Воден от любопитство, човекът се спуснал по него. След серия от чупки стигнал до осветена голяма зала пълна със странни машини. Освен това в средата на залата имало нещо като трон, на който седял човек облечен в роба с качулка. Веднага след като забелязал натрапника, този "човек" се изправил, приближил се до една сфера и я смазал с палката, която държал в ръката си. Помещението потънало в мрак, а ужасеният работник се втурнал навън през тунела.

Източник: книгата "The Rosicrucian’s---Their Rites and Mysteries" от Hargrave Jennings

Накрая ето една снимка от Грот де Сен Марсел д’Ардеш:

Saint Marcel CaveМоже да ме намерите в Mastodon