Loading...
 

Странни игри в странни дни

Игра вдъхновена от войната в Украйна

admin 26.03.2023

Нямаше начин да не се появи такава игра, на всяко по-значимо историческо събитие рано или късно се посвещават видео-игри. В "Death from Above" вие сте оператор на украински дрон и избивате руски окупатори.

YouTube

Три ремастерирани класики на Apogee Software

admin 19.03.2023

Като малък игрите на Apogee Software ми бяха едни от най-любимите. Толкова незабравими часове съм прекарал с Major Stryker, Monster Bash, Cosmo's Cosmic Adventure, Duke Nukem, Wolfenstein 3D ...

Последната игра я споменавам със смесени чувства. Wolfenstein 3D не е лоша игра, напротив, велика е! Защо тогава чувствата са ми смесени? Защото тя е една от игрите, които дадоха началото на генералната смяна на посоката на компанията, а и на игровата индустрия като цяло. Apogee Software, както и много други компании спряха да правят 2D платформери и се насочиха към шутърите в първо лице. Не че този жанр игри са лоши, но манията бе твърде голяма, новопръкналите се геймърчета не признаваха никакви други игри освен пуцаниците тип Кънтър Страйк...

Apogee Software съществува и до днес, сега носи името 3D Realms, но е далеч от някогашната си слава. От време на време пускат по някоя игра, ама не им се получават нещата. Твърдо са решили, че ще правят триизмерни игри и това си е. Не искат да пробват ретро-вълната и да тестват какво ще се получи ако пуснат някой нов олд-скул платформър.

Като те не искат, други го правят! Оказа се, че малкият разработчик Emberheart е направил ремастерирани версии на три класики на Apogee Software. Това са Crystal Caves, Secret Agent и Monster Bash. Как съм ги пропуснал?! Налични са в Steam, аз обаче ще си ги взема от GOG.com, ако ще сме ретро, да сме ретро до край!

Apogee HD

Digger Онлайн

admin 13.03.2023

Намерих една онлайн версия наподобяваща класическата игра Digger.

Целта в играта е да достигнете изхода наподобяващ зелен портал като се пазите да не ви падне някоя скала на главата. Движите се със стрелките на клавиатурата. За останалото предполагам и сами ще се ориентирате.

Digger

Unciv - задаваща се безплатна алтернатива на Civilization 5

admin 09.03.2023

Unciv все още не е достъпна, макар да има вече страница в Steam.

Въпреки това вълнението сред почитателите на походовите гранд стратегии не е никак малко. Аз също чакам играта с интерес, надявам се когато наистина излезе, да не се окаже някое прехвалено разочарование, както в предишни случаи е ставало.

Unciv

Voidtrain

admin 06.03.2023

Преди около една година и половина котките бяха модна тема в игрите, в рамките на няколко месеца се появиха няколко заглавия, в които присъстваха тези създания.

Сега май има друга мода - влаковете. Voidtrain е поредната "влакова" игра на която попадам. Не случайно съм сложил кавички в предишното изречение. Почти никоя от новите игри с влакове не е реално влакова игра, в смисъл, че те не са пресъздадени реалистично. Влакови симулатори има от години и дори десетилетия затова новите заглавия тръгват в съвсем друга посока - към фантастичното.

Във Voidtrain влакът се движи през празното пространство и играта е шутър. Това не значи, че е лоша, бих и дал шанс.

YouTube

Чийт за Galaga

admin 16.02.2023

По днешните стандарти Galaga е "древна" игра (излиза през 1981), дори мнозина от днешните геймърчета и стриймърчета биха я определили за скучна. Много им здраве! Играта е страхотна! Тя е една от ранните аркадни игри, появява се няколко години преди да настъпи златната ера за този тип игрални автомати с монети/жетони. По времето на Galaga в много от игрите целта е била да се съберат колкото се може повече точки.

В играта вие стреляте по извънземни насекоми с космическия си кораб. Те идват на вълни (нива). Бързо играчите откриват един чийт. На първо ниво убивате всички насекоми без крайните две в ляво. След това за около 10-15 минути само ги избягвате без да ги убивате. След като изтече това време насекомите спират да стрелят по вас. Вече може да ги убиете. Идват следващите вълни нашественици, но никой не стреля по вас (ако все пак се блъснете в тях, ще умрете).

Благодарение на този чийт безброй играчи са направили невероятни рекорди по точки. Дали нарочно е вкаран в играта или е грешка (бъг) и досега се спори.

Източник

Galaga Cheat

Игри създадени в СССР и Русия: Filler

admin 21.01.2023

Това е едно от малкото заглавия в списъка, за която не бях чувал, но определено има какво да се отбележи. Играта е създадена от базираната в Москва фирма Gamos. Показателно за настъпващото ново време е, че компанията е избрала да изписва името си на латиница, а не примерно "Геймос". Този разработчик съществува до към 2004 и остава в историята на гейм индустрията с около десетина логически игри.

Във Filler (известна и като 7 Colors) целта е да запълните полето с вашия цвят по-бързо от вашия опонент, който може да е както друг играч, така и компютъра.

Играта има един рядко срещан режим - може да пуснете компютъра да играе сам срещу себе си и вие само да гледате. Не, че е тотално уникално, но като цяло повечето игри залагат само режими за "играч срещу играч" и "играч срещу компютър".

YouTubeМоже да ме намерите в Mastodon