Loading...
 

Странни игри в странни дни

Marko: Beyond Brave

admin 09.11.2022

"Marko: Beyond Brave" е българска игра в жанра "платформър". В момента все още е в процес на разработка, но вече може да си я добавите в списъка с желания в Steam. Главен герой в играта е Крали Марко, който брани Загора от талъсъмите.

Очаква се играта да бъде пусната официално през третото тримесечие на 2023 г.

Страница в Steam

Явно ще има интерес към новия строителен комплект на Лего

admin 03.11.2022

Миналият месец публикувах тази статия:

Комплектите Лего стават все по-реалистични

Във въпросния комплект шокиращо може да се види едно гигантско изпражнение. Чудех се защо им е на компанията Лего да прави такова нещо. Кой би си купил такъв строител? Но както е обикновено в бизнеса, оказва се, че предлагането се определя от търсенето. Фирмата е произвела такъв комплект, защото наистина има интерес към такива плочки лего. От къде съдя за това? В YouTube има стотици анимирани видеа направени с помощта на лего фигурки и плочки. В десетки от тях действието се развива в ... тоалетната. Изпражненията са направени от някакви подръчни материали, например пластелин, защото досега е нямало подходящи плочки. Е, вече има! Явно на много хора, това им е нещо като фетиш.

Две от клипчетата:

В компютърните игри развиващи се в средновековието свинете не са точно представени

admin 31.10.2022

Много игри (особено PRG) се опитват да наподобят историческото Средновековие в своя свят. Някои дори претендират за голяма доза на достоверност. Слупени колиби, в които живеят отрудени селяни, свине тичащи наоколо...

Един познавач на Средновековието обаче има проблем именно с прасетата в повечето игри. Те не отразяват това, което някога е било това опитомено животно. Свинете във видео-игрите са представени така както изглеждат днес. Един пример от "A Plague Tale Innocence":

Game Pig 1

Някога опитомените прасета са били все още доста по-близо до дивите си събратя глиганите. Те са били по-слаби от днешните свине, с по-дълги крака и муцуна и с доста повече козина. Розивият гол прасчо е сравнително нов вид домашно животно. Ето една рисунка на свиня от 1610 г.:

Medieval Pig 1

А това прасе е изобразено на страниците на уелския сборник със закони известен като Cyfraith Hywel написан през 16-ти век:

Medieval Pig 2

Въпросният историк, който е посочил този несъответствия, все пак е намерил една игра, в която поне до някъде свинете имат вид подобен на този от Средновековието. Това е "Kingdom Come Deliverance":

Game Pig 2

Източник

Гласове от празнотата (видео-игра)

admin 23.10.2022

Преди седмица една новина развълнува любителите на космоса по целия свят:

Астрономите са засекли най-силната космическа експлозия регистрирана някога

Какво ли е чувството, което са изпитали учените, които първи са засекли този космически феномен? Ще можем ли някога ние, които нямаме достъп до високотехнологичните обсерватории, да го усетим? Да сме първооткриватели на нещо невиждано до този момент? Да, ще можем! Ако не реално, то поне в задаващата се нова игра "Voices Of The Void" (Гласове от празнотата).

В тази игра, поне доколкото може да се прецени от видеото качено в YouTube, вие боравите с доста сложна апаратура и намирането на "извънземни" не изглежда никак тривиално. Освен това се грижите за ежедневните си нужди като набавянето на храна. Сам сте в затънтения комплекс насред природата. Нещата на моменти определено изглеждат зловещо. Поне такива впечатления оставя у мен демото. Вие също може да го пробвате в Itch.io.

Комплектите Лего стават все по-реалистични

admin 20.10.2022

Марката Lego са най-известните игрални строителни комплекти с пластмасови плочки. Те на практика са се превърнали в съществително име за всички такива комплекти. Класиката обаче е ненадмината. Докато другите само копират, Лего постоянно прави нововъведения. В един от последните комплекти са решили да го дават реалистично, в него има подвижна тоалетна, а в нея има гигантско л*йно.

Източник

Lego 1

Lego 2

Lego 3

Lego 4

Redacle

admin 16.10.2022

Помните ли Wordle, логическата игра набрала популярност преди около година? В нея трябваше да познаете 5 буквена английска дума чрез не повече от 6 предположения. Появиха се дори и няколко версии на играта на български. В последствие се появиха и какви ли не други подобни игри вдъхновени от Уърдъл. Една от тях е Redacle.

В нея трябва да познаете заглавието на статия от англоезичната Wikipedia. В началото започвате ето така, почти всичко е скрито освен предлозите, съюзите и членовете "a" и "the":

Redacle

Пишете своите предположения като няма ограничение за броя на опитите, но ѝ няма проверка дали думата съществува в речника (в Wordle се проверяваше) т.е. може да напишете "gdfgfdgdfg" и ще ви го брои за опит.

Правилно предположените думи се разкриват в текста на статията и това ви насочва какво е заглавието. Обикновено са нужни десетки и дори стотици предположения, за да разгадаете заглавието на статията в Уикипедия. Е, не че се хваля, но първия си Redacle разгадах едва за 16 хода - това беше думата "Dimension" (Измерение).

Redacle 190

Нов Redacle излиза на всеки 24 часа. При следващият доста се затрудних, отне ми 270 опита да позная "Shapeshifting".

Redacle 191

Влак на ужасите (видео-игра)

admin 15.10.2022

В играта с малко глупаво заглавие "Choo-Choo Charles" не става въпрос за влак, на който се случват зловещи неща или криминални мистерии в стил "Ориент експрес" на Агата Кристи. Тук самият влак е ужасът - той има крака като на паяк и ви гони.

Вие може да стреляте по него и да се опитате да му избягате в нормален влак, но сте в по-лоша позиция. Вашият влак се движи по релсите, налага се да слизате и да превключвате стрелките.

Планирана дата за излизане: December 9th, 2022

Knucklebones - древната египетска игра, която днес се продава с инструкции

admin 08.10.2022

Играта "Knucklebones" може да бъде преведена като "Кокалчета" и по това ми напомни за старата българска народна игра на ашици. За жалост съм забравил какво точно представляваше нашата игра, а в YouTube не можах да намеря добри клипчета, за да сравня до колко подобна е Knucklebones.

Самата Knucklebones се предполага, че се е зародила в древен Египет или в Лидия и от там играта се разпространява в Елада и в Римската империя. Запазва се до наши дни като днес естествено не е с кокалчета, а с пластмасови "камъчета". Продава се дори с инструкции.

Хвърляте 5 кокалчета / камъчета във въздуха и се опитвате да хванете колкото се може повече от тях с опакото на ръката си.

Игра в която ликвидирате последствията от аварията в Чернобил

admin 06.10.2022

Liquidators не е нова игра, тя излезе още преди 2 години, но това въобще не я прави стара. Всъщност в момента играта е по-актуална от когато и да било. В нея вие се борите да ограничите последствията от ядрената авария в украинската атомна централа Чернобил. А дали скоро ще се появи игра, в която се борим с последствията от атака с атомна бомба...

Liquidators е безплатна и може да бъде играна в Steam

Grounded - борете се за живота си срещу мравки и паяци

admin 04.10.2022

"Grounded" е игра от така наречения "Survival" жанр. В нея трябва да оцелеете в неблагоприятната среда. Действието обаче не се развива в пост-апокалиптичен свят, не ви нападат хорди от зомбита. Действието се развива в градината зад къщата и врагове са ви обикновените насекоми. Просто вие сте смалени от един луд учен. Звучи ли ви познато? Да, има такъв подобен филм. Е, сега може вече и да го изиграете, не само да го изгледате.

Да подчертая - това не е някоя малка инди игри, това си е солидно заглавие струващо € 39.99 в Steam.

Страница в магазина

  • «
  • 1 (current)
  • 2


Може да ме намерите в Mastodon