Loading...
 
Публични статии

Най-известните криминални банди - картелът Синалоа

admin 02.05.2024

Картелът Синалоа е мексиканска престъпна организация носеща името на едноименният щат, в който е създадена в края на 80-те години на ХХ век. Един от най-известните лидери на групата е Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, който обаче в момента излежава доживотна присъда в САЩ.

В момента картелът се ръководи от Исмаел Замбада Гарсия (с прякор Ел Майо) и синовете на Гусман – Алфресо и Иван Салазар. Дори и без своя най-известен наркобос, групата продължава да процъфтява и в сравнение с нея останалите картели приличат на квартални дилърчета на трева.

"Синалоа" не само разпространява кокаин, метанфенамини, марихуана (и каквото още се сетите), но са поели контрола над целия цикъл - от производството до доставката до крайния клиент. Освен това се занимават и с други нелегални дейности - трафик на хора, пране на пари и т.н. Освен това брутално се разправят с конкуренцията. Картелът е едно истинско страшилище и мнозина други криминални групи бледнеят пред тях.

Генеративен Изкуствен Интелект и CRISPR - две налудничави технологии се обединяват. Какво толкова може да се обърка?!

admin 27.04.2024

Тази седмица се появи интересна новина. Компанията Profluent представи своя проект OpenCRISPR, който на практика е редактора на гени CRISPR към който е добавен Генеративен Изкуствен Интелект (ГИИ). // Източник

За ГИИ (с най-известен представител ChatGPT) съм се изказвал няколко пъти, основно в негативен аспект. Едва ли има нужда да навлизам в подробности в множеството проблеми, които той създава. Едно на ръка, че компаниите използваха "Интелекта", за да съкратят стотици хиляди служители, но този "умник" дори не върши по-добра работа от хората, просто засега излиза по-евтино на бизнесмените и бизнесменките. Често генеративният ИИ халюцинира и си измисля. А понякога дори нарочно го карат да сътворява фалшиви новини, да имитира гласа на някого с цел осъществяване на финансови измами и т.н.

А какво да кажем за автопилота на Тесла, който доведе до десетки загинали на пътя?

В САЩ ще разследват Tesla заради пътните инциденти на автопилота ѝ

В интерес на истината автомобилните автопилоти не са ГИИ, но пак са вид AI-технология. И ето че пак имат проблеми.

Така, че опасностите от ИИ са доста и не са никак маловажни.

Но какво да кажем за CRISPR? Това не е нещо напълно ново, съществува от над 20 години. Това е технология, чрез която може да се модифицират гените на жив организъм. Има си своите легитимни ползи - при лечението на тежки болести, особено наследствени такива. Но си има и своите тъмни страни. Редакцията на генния код не е никак лесно начинание. Не е като да размениш местата на две букви и веднага да видиш резултата - получената нова дума. При генното инженерство последиците може да са видими доста по-късно след интервенцията и може да са доста неочаквани.

Освен учените, много ентусиасти също се занимават с CRISPR. Често пъти те се наричат био-хакери. Нека ви разкажа тъжната история на един от тях. За него писах през далечната 2018-та, но със сигурност си струва тази новина да се припомни.

През 2017-2018 един от най-нашумелите био-хакери бе 28-годишният Арон Трейуик (Aaron Traywick), основател и изпълнителен директор на стартъп компанията Ascendance Biomedical.

Арон Трейуик (в ляво):

Арон Трейуик

В началото на февруари 2018 Трейуик предизвиква истинска сензация на конференция на био-хакери в Остин, САЩ. Направо на сцената той си инжектира лекарство против херпес, което не е минало през процедурите за одобрение на здравните власти на Америка.

Арон Трейуик инжекция

"Направих каквото трябваше да се направи за това науката да продължи напред и за другите хора да се почувстват достатъчно свободни да търсят решения сами" - думите са на самият Арон.

Няколко месеца преди това пък друг биохакер, отново работещ в Ascendance Biomedical, се инжектира с експериментално лекарство против ХИВ.

И двата експеримента привличат вниманието на медиите, включително и извън САЩ. Мнозина обаче се изказват критично - компанията не дава почти никакви детайли за двете лекарства. Други смятат, че всичко е просто шоу. Има обаче и много хора, които смятат Трейуик за "визионер" и "борец за по-добро бъдеще".

Само месец по-късно в Ascendance Biomedical настъпва някаква драма. Колеги на Трейуик заявяват, че не харесват неговият шоуменски подход и се чувстват некомфортно да работят с него. В резултат на това за няколко часа Арон се заключва в една от лабораториите на компанията. Имало е и други заключени от него хора там, един вид заложници. Накрая Трейуик започва да изхвърля колби и оборудване през прозореца, преди да го озъптят.

Не само служители от Ascendance Biomedical, други биохакери от други стартъпи също влизат в пререкания с Трейуик и си разменят различни обвинения с него. Стигна се до завеждане на дело.

От този момент сякаш всичко за Арон Трейуик тръгва надолу. Така се стигна до фаталният край настъпил на 29 април 2018. Трейуик е намерен мъртъв в спа хотел. Тялото му е плавало в специална вана за процедури. Според полицията няма данни за извършено престъпление (някой да го е убил). Първоначално не е ясно дали смъртта на Трейуик е в резултат на инцидент, самоубийство или има нещо общо с лекарствата които си е инжектирал. В последствие аутопсията установява, че е починал от удавяне, а в тялото му са открити следи от кетамин (вид дисоциативен анестетик). Предизвиква подобни на транс състояния, като същевременно облекчава болката и предизвиква загуба на паметта. Не потиска сърдечната и дихателната дейност както и рефлекса за кашляне/гълтане. Така, че вероятно Арон не се е самоубил, просто е загубил съзнание. Защо обаче е поел това вещество не е ясно - дали за удоволствие (кетаминът може да се използва като дрога) или за да облекчи болките си, които може би си е причинил от био-хакерските си занимания.

Бившите колеги на Трейуик, а и други биохакери, негови конкуренти и противници, казват едно - намеренията на Арон винаги са били да помогне на човечеството, макар да не се съгласяват с методите му.

"Той търсеше революция в биомедицината, демократизиране на науката и широкото разтваряне на вратите за глобалното лечение".

Последното намерение на Арон преди кончината му е било да използва CRISPR за лечението на рак на дробовете.

Източник 1 и Източник 2

Но не само ентусиасти "газят лука" с CRISPR. Някои учени също се изкушават да навлязат чрез него в доскоро недостъпни територии. Помните ли тази новина от 2019-та:

3 години затвор за китайски учен, създал първите генно модифицирани бебета

Въпросният Хъ Цзанкуей бе използвал именно CRISPR за своето начинание. През 2022 четох новина, че след като е излязъл от затвора той е заявил, че смята на се върне към начинанията си (уж този път без да нарушава разпоредбите).

Хъ Цзанкуей

Така, че какво толко може да се обърка като съчетаем един халюциниращ изкуствен интелект с една технология способна да бърничка в гените на вируси, растения и животни, че даже и на хора?! Нищо страшно, нали?!

За финал нещо по-оптимистично. В САЩ ще се продава и то напълно легално робот с огнехвъргачка на гърба. Цената дори е под 10 000 долара ($9 420). По-оптимистично ли казах? Краят на човечеството е близо, БЯГАЙТЕ!


Най-известните криминални банди - "Лилавата банда"

admin 21.04.2024

През вчерашният ден в Мистерика+ излезе първата статия от новата поредица в блога - най-известните криминални банди. Тема на този първи материал бяха прословутите моторджии "Адските ангели" (Hells Angels). В статията също така споменавам, че дори в България този мото-клуб има няколко секции.

В настоящата втора публикация ще стане дума за една съвсем различна група - "Лилавата банда" (The Purple Gang). Единственото общо с "ангелите" е, че отново става въпрос за САЩ, всичко останало е коренно различно. "Лилавите" отдавна не съществуват, те са банда от миналото. Освен това никога не са се отличавали с масовост. Hells Angels бързо набират хиляди членове в Америка, а и по целия свят, докато "пурпурните" са ... общо 5 човека.

The Purple Gang се появява в Детройт през 30-те години, по времето на Сухия режим, когато продажбата на алкохол е забранена в САЩ. Петимата членове на бандата (братята Абе, Джо, Реймънд и Изи Бернщайн плюс Еди Флетчър) печелят огромно състояние чрез контрабандата на нелегален алкохол. Освен това се занимават и с рекет, както и с други незаконни дейности. Контролират подземния свят със железен юмрук и безмилостно се разправят с конкуренцията. Това не остава незабелязано за полицията. В края на 30-те години всички от групата са или мъртви или зад решетките. Те обаче оставят незабравима следа в криминалната история на Америка и мнозина други са се учили от тях след това.

Веднъж на милиард години - два отделни организма се обединяват в един

admin 20.04.2024

Всички сме учили за симбиозата в часовете по биология в училище - две различни живи същества си взаимодействат за обща изгода или за изгода само на единият от тях.

Симбиозата се дели на три типа:

мутуализъм – и двата симбионта (мутуалисти) извличат полза от взаимоотношенията си;

коменсализъм – изгода за единия организъм (коменсал), другият не е повлиян;

паразитизъм – един от симбионтите (паразит) извлича облага, за сметка на другия (гостоприемник) на когото той вреди.

Добър пример за симбиоза са раците и актиниите (вид морски безгръбначни животни). Някои актинии се прикрепват на черупката на раците и ги защитават със стрелкащите се пипала. Актинията на свой ред се храни от остатъците от храната на рака и така и двата вида печелят.

Вид актиния:

актиния

Понякога единият организъм живее вътре в другия - като например бактериите, които се намират в нашите черва. Въпреки това те са отделни организми и ако живеещият вътре организъм бъде унищожен, то другият ще продължи да съществува, макар, че ще загуби ползата от общото съжителство. Затова, когато взимаме антибиотици, често се препоръчва да взимаме и про-биотици, за да запазим полезните бактерии.

А сега си представете следния случай - същество живеещо в друго създание става неразделен орган от него. Колко невероятно е това, ще стане ясно със следния фантастичен сценарий. Представете си, че хората нямаха бъбреци и трябваше да пречистваме кръвта си ръчно - примерно чрез някакви машини за диализа. Бъбреците са просто вид животни тичащи наоколо. Един ден един човек решава да завре по някакъв начин два бъбрека в тялото си (няма да питаме как точно го е направил). Изведнъж този човек установява, че повече няма нужда сам да пречиства кръвта си, бъбреците го правят вместо него. Нещо повече - те се предават и на потомството му и стават част от тялото на хората!

Звучи фантастично, нали? Но изглежда учените са идентифицирали развиващ се процес на едно точно такова обединяване на живи организми. Естествено, не става въпрос за сложни многоклетъчни същества, но пак случващото се е забележително.

Braarudosphaera bigelowii е едноклетъчно водорасло, което е на път да се обедини с бактерията Atelocyanobacterium thalassa (позната и като UCYN-A), която вероятно ще стане просто орган в клетката (по-точно "органела", когато говорим заедноклетъчни организми).

"Е, и?" - ще кажете - "какво му е толкова забележителното?! Два нисши организма правят ново просто същество".

Забележителното е това, че изглежда такова обединение не се случва за първи път в природата и в предишните почти доказани два пъти, се появяват изцяло нови висши форми на живот! Следва малко история.

Митохондрията (известна и като митохондрий) е клетъчен органел, срещан в почти всички еукариотни (притежаващи ядро) клетки. Те произвеждат аденозинтрифосфат (аденозин трифосфорната киселина, АТФ), който е източникът на химическа енергия за клетката. Броят на митохондриите в една клетка варира в широки граници според вида на организма и типа на тъканта. Една клетка може да има една митохондрия или няколко милиона митохондрии. Митохондриите имат своя собствена генетична информация, която е различна от останалата част на тялото и затова учените предполагат, че някога това е бил самостоятелен прокариотен (едноклетъчни без клетъчно ядро) организъм. Митохондрии има в клетките на животните, растенията и гъбите. И преди обединението еукариотите са били способни да произвеждат АТФ, но в много по-малки количества. Изчислено е, че в наше време митохондриите произвеждат около 90 процента от аденозин трифосфорната киселина. Затова неслучайно се наричат „клетъчните енергийни фабрики“. Представете си какви немощни същества щяхме да бъдем без тях. Щяха ли въобще да се появят величествените китове, мощните слонове, умният човек и сладките ягоди, ако някога (по изчисления около 2.2 милиарда години) многоклетъчните организми не се бяха обединили с простата бактерия, която да стане нашия органел митохондрия?

А преди 1.6 милиарда години се случва още едно невероятно обединение. Многоклетъчен организъм се обединява с друг вид бактерия, която е способна да добива енергия от слънцето. Тази бактерията се превръща в органела известен днес като хлоропласт, който е отговорен за фотосинтезата и за зеления цвят на тъканите. В резултат на всичко това на Земята се появяват растенията.

След това историческо отклонение, да се върнем на водораслото Braarudosphaera bigelowii и бактерията UCYN-A. Тяхна обща снимка за спомен:

водорасло с бактерия

Като казвам, че "в момента" учените наблюдават тяхното сливане, имам в предвид процес, който изглежда е почнал още преди 100 милиона години, но това е направо един миг в историята на живота на Земята. Какъв ли нови създания ще се появят като резултат? UCYN-A е способна да извлича азота директно от въздуха и да го превръща в полезни за тялото вещества. Към момента никое растение, водорасло или каквото и да било друго многоклетъчно същество не е способно да прави това, обикновено те си набавят нужния азот чрез симбиоза с бактерии, които обаче си остават отделни същества. А сега си представете, че вече няма да има нужда от такива симбиотични връзки, представете си, че се появят многоклетъчни организми имащи органели за извличане на азот. Как ли ще изглеждат и колко по-странни ще са в сравнение с днешните растения и животни....

Източник

Графика показваща предишните две обединения:

обединения на организми

Необяснима сила ли клати поставка за цветя на възпоминание в Доминиканската република? (ВИДЕО)

admin 18.04.2024

Това видео е от паметно възпоминание в почит на починала жена. Една от поставките с цветя започва да се клати неудържимо и за много от присъстващите това е сигурен знак от отвъдното. Скептици в Интернет разглеждат и други варианти като например, че вятърът предизвиква движението. Защо обаче нищо друго не се клати, а и присъстващите на службата сигурно бързо щяха да се усетят, че просто въздушните течения са отговорни за случващото се. Някои казват, че всичко е измама. Би било проява на лош вкус точно на такова събитие някой да си прави шега, но кой знае...

Събитията от седмица (8-14 април 2024)

admin 14.04.2024

Седмицата започна с пълното слънчево затъмнение, което можеше да се наблюдава над части от Мексико, САЩ и Канада на 8 април, понеделник. Светът не свърши, не започна сатанистки ритуал, нито властовият елит проля кръвта на хиляди американци, както мнозина изперкали люде предричаха. Ето видео-кадри от затъмнението:

В Русия не им бе до красиви космически гледки. Невиждани наводнения заляха региона Оренбург. Най-засегнат е град Орск. // Източник

Орск, Русия под вода

Руските власти решиха да помогнат на засегнатите ... като качиха православни попове на самолет, които прелетяха над залетите земи и извършиха молитва! // Източник

Руски попове се молят срещу наводнението

Една тревожна новина от България:

Първи случай на морбили в София, започва спешна имунизация

Най-важното събитие обаче бе ето това, за което подготвих отделна статия в друг подраздел на сайта:

Иран обстреля Израел с ракети и дронове

Пътуване с автомобил из паралелна реалност

admin 13.04.2024

Това се случило през март 2006 на жена на име Карол Чейс МакЕлни (Carol Chase McElheney).

Тя пътувала с автомобила си към град Перис (Perris), Калифорния, САЩ, където имала намерение да посети кучешка изложба. Подминала едно разклонение водещо към Ривърсайд - градът от където произхождал нейният род, където били погребани дядовци и баби и където самата тя дълго е живяла. Решила, че трябва да отдели време и да посети познатите места там.

"Когато реших, че трябва да посетя гробището, усетих силен аромат на цигара в колата. Не знам от къде се появи, навън валеше и прозорците на автомобила бяха вдигнати. Дядо ми пушеше, той почина когато бях на 5 и с това съм го запомнила."

Така внезапно както се появил мирисът на цигари, така и изчезнал. Карол продължила към Перис, където отседнала в местен хотел. На следващия ден посетила първият кръг от кучешкото състезание, след което подкарала към Ривърсайд. Уж познатият град въобще не и харесал.

"Не можех да намеря нищо познато. Улиците не бяха както трябва. Номерата съответстваха, но старата ни къща не беше там. Помислих си, че може да са я бутнали и да са построили друга къща на нейно място, но никоя от къщите наоколо не ми беше позната."

Тя продължила към улицата на която е живеела баба ѝ, спряла колата и се огледала в удивление.

"Беше напълно различно. Нямаше ги и високите дървета. Номерата съответстваха, но на мястото на познатите къщи имаше постройки в съвременен стил с храсти отпред. Къщата на баба ми и съседната на чичо ми и леля ми бяха изчезнали".

До тук все пак нещата макар да изглеждат странни, не могат да се определят със сигурност като паранормални - все пак е възможно цели квартали да бъдат префасонирани от новите им собственици. Но гробището също го нямало.

"Гробището, където моите предци са погребани просто не беше там" - разказва Карол. "Стигнах до мястото, където трябваше да се намира и там имаше просто парцел с плевели заграден с ограда. Нямаше вход, врата, нищо."

Объркана, тя се отдалечила от празния парцел за да се опита да намери нещо познато. Намерила такива неща - колежът и средното училище. Те изглеждали наред, но когато отбила по университетската улица, видяла колко различна е тя. Имало застрашително изглеждащи хора на нея, а кръчмата "Мишън Ин" я нямало.

"Университетската улица, някога пълна с ресторанти, офиси, банки и мотели сега изглеждаше като гето. Запусната и издраскана с графити."

Мястото изглеждало толкова зле, че жената я било страх да спре и да попита нещо. Тук окончателно разбрала, че нещо свръхестествено се случва.

"Имах чувството, че ако изляза от автомобила, нещо лошо ще се случи. Мислих си, че ако говоря с някой, аз за винаги ще бъда хваната в тази друга версия на реалността и че хората тук въобще не са хора."

Вече два часа Карол се лутала из този непознат град и накрая отново потеглила към Перис.

"Там всичко беше нормално. Страхувах се, че като се върна в града, хотела няма да го има или, че ключът ми няма да става за вратата, но за щастие всичко беше нормално."

Няколко години по-късно бащата на Карол починал като преди това пожелал да го погребат в същото гробище при родителите му в Ривърсайд.

"Този път гробището изглеждаше както го помнех. Градът също изглеждаше както когато живеех в него след колежа. На погребението една моя братовчедка ми каза, че е ходила до къщите на баба ми и леля ми и те били наред. Университетската улица беше нормална и "Мишън Ин" си беше там, дори обядвахме в нея. Чувствах се комфортно. Не минах през всичките места през които минах при предишното ми посещение, но знам, че и те бяха наред."

Какво се е случило с Карол МакЕлни през 2006. Тя е убедена, че за кратко е била в друго измерение. Вярва, че ако тогава е слязла от колата и е разговаряла с някой, е щяла за винаги да изчезне от нашия свят и никой да не може да я намери.

Източник

ИЗВЪНРЕДНО! Само тук и само сега ИльоМенАнТиТе разкриха истината за Мистерика+!!!!1

admin 07.04.2024

ИльоМенАнТиТе свалиха маските! Този пост ще бъде изтрит 666 секунди след края на света, така че се възползвайте от промоцията преди да са се вдигнали цените в биткойн!

Забелязах, че по някаква причина напоследък Мистерика има малко повече посещения от обикновено. Дали това са търсещи ботове или реални хора, не съм напълно сигурен. Ако са истински хора, е твърде вероятно често да кликват на препратки, които да им показват следната грешка:

Misterika Plus Error

Това значи, че съответната статия не се намира в публичната част на сайта, а в Мистерика+. Към момента достъп до Плюс имат известен брой съобразителни читатели. Ако и вие искате да се присъедините към тях ... не е нужно да плащате абонамент или да извършите сатанистки ритуал. Единственото, което е необходимо е да се регистрирате с потребителско име, парола и валиден имейл. Забележка - по някаква причина на abv.bg пощите не се изпращат имейли за потвърждение, затова използвайте някакъв друг акаунт.

Кликнете на "Вход" в горния десен ъгъл и след това на "Register":

Misterika Register

След това попълнете нужните полета, не забравяйте да повторите дадения код проверяващ за ботове. Ще получите имейл с линк за потвърждение, който трябва да кликнете. That's all.

Misterika Registration

Затъмнение, земетресения и конспираторски вълнения

admin 06.04.2024

В последния ден на месец март публикувах тази статия в Мистерика+:

На 8 април в Северна Америка ще може да бъде наблюдавано слънчево затъмнение, но психопатите-конспиратори вече изперкаха

Явно няма да се мине само с един материал, защото събитията се развиват с главоломна скорост, а лудостта е навсякъде. Нека почна с малко предистория обаче.

През далечната 2009 г., когато се появи стария блог Мистерика, аз бях силно запленен от извънземната тематика. Следях блогове и сайтове публикуващи материали по темата, четях книги на български и английски разглеждащи феномена НЛО, дори си купих телескоп, с който гледах звездното небе. На няколко пъти се случи да видя странни обекти в небето, но не твърдя, че това са извънземни - най-вероятно обяснението за видяното от мен е съвсем прозаично. В блога Мистерика имаше и много други статии - от криптиди през призраци до странни съвпадения. Не вярвах особено в "тези неща", но историите бяха повече от интересни и затова ги превеждах и публикувах с удоволствие. След три години ми се случи да се сблъскам с нещо, за което няма каква друга дума да използвам освен "полтъргайст" и тогава доста си промених мнението за "бабините деветини", но това е една съвсем друга история. В периода 2009-2011 мислех, че "има нещо вярно" само в наблюденията на НЛО. Постепенно обаче осъзнах, че тази общност, общността на професионалните НЛО изследователи, аматьорите-любители и почитателите на извънземните си е просто поредната секта, която предъвква едни и същи "истини" до безкрай. В последствие разбрах, че почти всяка подобна група безрезервно вярваща в някаква теория рано или късно започва да проявява класическите характеристики на секта и това не е друга история - това точно е тема на настоящата статия. Осъзнах, че истината за "извънземните визитации" е поредната догма и макар феноменът НЛО да е съвсем реален, зад него едва ли стоят "малки сиви човечета" долетели от другия край на галактиката, нещо което продължавам да подкрепям и днес. Мнението ми за НЛО и "извънземните" е толкова различно от масово възприетото и загадката вероятно е толкова сложна, че ако тръгна на разказвам, настоящата статия може да придобие размерите на роман.

Затова разочарован от НЛО-маниаците, аз потърсих "по-здраво стъпила на земята" общност. В периода 2010-2012 една друга тема взе да набира широка популярност. Тя стъпваше на календара на маите и предполагаемия край на света. Хората от тази общност следяха новините за земетресения и всякакви други природни катаклизми, разменяха информация за всеки по-странен природен феномен. По онова време често се случваше внезапно да се появяват различни по големина дупки в земята на различни места по света. Всичко се прилепваше към предполагаемия край на света. Мнозина започнаха да предричат, че магнитните полюси на нашата планета внезапно ще се обърнат. Други врачуваха, че планетата Небиру лети към нас. Масова практика бе да снимаш небето и какво е времето навън и да го качиш в интернет. Очакваха се бури, бедствия и все по-големи катаклизми. Аз също се включих в тази вълна. Опитах се да намеря мои видеа от онова време, но явно съм ги изтрил по някое време, което не ме изненадва. 21 декември 2012 мина и отмина. Светът не свърши, Нибиру не се появи на небосклона, анунаките не дойдоха да ни пият кръвта, а земните дупки и земетресенията продължиха да си се появяват и да се случват независимо дали има или няма пророчества за тях.

Затова постепенно се отдалечих от тази общност. Замлъкнаха и мнозина потребители в YouTube, които също качваха видеа с атмосферните условия от техния край. Мислех си, че постепенно тази група конспиратори е изчезнала. Част от тях се преляха в следващи конспирации, някои станаха защитници и фенове на Русия през 2014 и завземането на Крим, други прегърнаха анти-ваксърството с появата на ковид и т.н. През годините следях какви ли не други конспиративни общности и забравих за New Age 2012 тематиката.

И така стигаме до настоящата 2024. Ако следите статиите в различните под-блогове на Мистерика, вероятно сте забелязали, че все по-често ползвам за източник различни Telegram канали. Добавяйки все нови и нови канали, които да следя за новини, най-вече за геополитическата обстановка, попаднах на един канал, който сякаш е застинал във времето от преди 12-15 години. Все едно се върнах в миналото - земетресения, цунамита, планети влияещи на Земята. Хем ми стана странно, хем и доста мило - това е като да се завърнеш в училището, в което някога си учил или в селцето, в което някога си живял. За мнозина от тези хора сякаш буквално нищо друго не се е случило в последните 10-15 години. Нещо повече, един от някогашните важни членове в тази общност все още е активен. От старите чешити съм запомнил само него - dutchsinse. Защо съм го запомнил? Защото редовно псуваше всички останали. Не се е променил! Това е repost в Телеграм канала на негов туит в X (бившия Twitter):

Dutchsinse

Е, не е съвсем вярно, че не са се променили всички членове на тази общност - при много забелязвам допълнителни характеристики. Някои видимо са тръмписти (включително и dutchsinse). Други са анти-ковид конспиратори, но много са 2012-end-of-the-world конспиратори в най-чистия си вид. Смяната на магнитните полюси си знаят и това си баят.

В последните няколко дни въпросната общност не е просто превъзбудена, тя е в делириум заради случващото се в света. Това им дойде като "мана небесна":

Земетресение от 7,4 по Рихтер разтърси Тайпе, Япония издаде предупреждение за цунами

Някои направиха веднага връзка с положението на планетите, Нибиру казва "здрасти, здрасти!".

Volcanoes, Earthquakes More

Като бележка под линия - нали ви казах, че следя различни конспиративни общности. Тези си обясняват случващото се с планетарното разположение, ама примерно геополитическите конспиратори веднага намекнаха, че земетресението е изкуствено причинено от Китай, който е използвал тайно оръжие, за да го предизвика. Демек имаме избор в каква откачена теория да вярваме, весело е :-D

А когато няколко дни по-късно земетресение от 4.8 разлюля Ню Йорк, тези пичове не в делириум, направо изпаднаха в нирвана. Ето, че отново им се отдаде възможност да казват "виждате ли, ние ви казваме, че настъпва края на света", особено като се има в предвид, че след два дни в части от САЩ ще може да се наблюдава слънчево затъмнение.

Да ви покажа ли някое и друго видео свързано със затъмнението? Това поне в началото звучи доста смислено и логично - оборва някои от най-изкрейзилите конспирации. Но завършва с това, че очаква нещо голямо да се случи.

Какво точно ще е това голямо нещо? Масово кръвопролитие, защо въобще питате, какво друго може да бъде :-D . Ако ви е интересно да прочетете повече за тази зловеща конспирация, аз ви давам този линк:

Conspiracy Theorists Think The Eclipse Will Begin A "Massive Human Sacrifice Event"

И най-лошото от всичко е, че действително в следващите 24 до 48 часа може да се случат важни събития. Това обаче едва ли ще има нещо общо с "разположението на планетите", затъмнението, Нибиру, смяната на полюсите, земетресенията и т.н. Просто международната обстановка е супер-напрегната. Израел удари консулството на Иран в Дамаск, Сирия, нещо за което писах ТУК. Отговорът на Иран вероятно няма да закъснее.Тази сутрин пък четох за ново нарушаване на международното право - еквадорски войници са нахлули в посолството на Мексико, за да арестуват бившия еквадорски президент укриващ се там. Вероятно за това ще пиша повече утре. Войната в Украйна, случващото се в Газа. Ако се разминем без сериозни геополитически катаклизми в следващите дни ще е цяло чудо. Но макар тези човешки дела да нямат нищо общо с "земните полюси и т.н." бъдете сигурни, че конспираторите ще напомнят - "нали ви казах...".

За жалост много от разпространяваните глупости не са просто неверни, те са и опасни. Една от конспирациите свързани със затъмнението е, че няма нужда се наблюдава със защитни очила. Майко мила!

Conspiracy Theorists Say Everyone Should Stare at the Eclipse Without Eye Protection

Достатъчно ли ви е всичко казано до тук? Стига ли ви толкова? Няма не искам, няма недей. Има още! Последното сравнително голямо земетресение в САЩ се е случило близо до игрище за голф притежавано от Тръмп. Е, и? Биха попитали повечето хора. Как "е, и" биха се учудили конспираторите, няма случайни неща!!!!

Trump Quake

Математическият куриоз - числото 6174

admin 02.04.2024

6174 е интересно число, наричано още "константа на Капрекар" (индийски математик живял в периода 1905 – 1986). Има един интересен алгоритъм, при който от всяко друго четирицифрено число с поне две различни цифри, се получава винаги 6174. Следва пример.

9145 е допустимо четирицифрено число за алгоритъма. Допустими са и числа с по-малко цифри след като отпред се добавят водещи нули - така числото 12 става 0012. Не са допустими числа като 1111, 2222 и т.н. защото в тях участва само една единствена цифра.

И така - взимаме някое допустимо четирицифрено число и подреждаме цифрите му във възходящ и низходящ ред. От 9145 се получават две други числа:

9541 в низходящ ред
1459 във възходящ ред

Изваждаме двете числа едно от друго:

9541 - 1459 = 8082

Вземаме 8082 и отново подреждаме цифрите във възходящ и низходящ ред, след което отново извършваме действие изваждане.

8820 – 0288 = 8532

С резултатът правим абсолютно същото.

8532 – 2358 = 6174

Ето че получихме константата на Капрекар. Дори и да продължим изваждането, винаги ще стигаме до този резултат.

7641 – 1467 = 6174

Ето ви пример и с числото 1211:

2111 – 1112 = 0999
9990 – 0999 = 8991
9981 – 1899 = 8082
8820 – 0288 = 8532
8532 – 2358 = 6174

Други свойства, които има 6174.

То е сума от първите три степени на числото 18:

18*18*18 + 18*18 + 18 = 5832 + 324 + 18 = 6174

А ако съберем четирите цифри на 6174 отново получаваме 18:

6 + 1 + 7 + 4 = 18

ИзточникМоже да ме намерите в Mastodon