Loading...
 
Публични статии

Спасете северозападния дървесен октопод на Америка!

admin 01.04.2024

Учените отричат съществуването на този криптид с неофициално латинско название Octopus paxarbolis, но както сами може да се уверите от приложената снимка, той е съвсем реален! За жалост това е поредният вид, който може да изчезне заради човешката дейност още преди официалното му признаване.

Octopus Paxarbolis

Octopus paxarbolis се среща на западният бряг на северноамериканския континент. Достига размери от около 30-33 см. Той е развил специално умение да живее дълго време извън водата - като например сред влажните клони на дърветата, откъдето идва и името му.

Карта на предполагаемото му разпространение - на запад от град Сиатъл:

Tree Octopus Range Map

Още през 30-те години на миналия век властите подемат кампания за ликвидирането на този вид октопод за това, че видите ли плашел дървосекачите и горските рейнджъри.

Bones Hartzell Tree Octopus Exhibit Thumb280

Загрижени хора обаче се заемат с неговото опазване. Дано здравият разум надделее!

Източник

Tree Octopus Wpa Poster 280

Събитие на седмицата: срутването на моста в Балтимор, САЩ

admin 30.03.2024

Както вероятно знаете, в началото на настоящата седмица кораб превозващ контейнери със стоки се удари в мост в американския град Балтимор срутвайки го по зрелищен начин.

Този кораб и преди е участвал в подобни инциденти. През 2016 г. по време на маневри за разтоварване контейнеровозът "Дали" се е ударил в каменна стена на кея в пристанище Антверпен. // Източник

Или корабът е преследван от лош късмет или компанията собственик, за да икономиса пари наема само пълни некадърници за екипаж.

Интересното обаче е как този инцидент бе използван от различни коментиращи в интернет, за да "придърпат чергата към себе си" и да "потвърдят" своите тези.

Про-руските олигофрени разпространиха твърдението, че капитанът на "Дали" е украинец по народност намеквайки по този начин, че Украйна за пореден път има пръст във всяко лошо събитие случило се на платената, а вероятно и в целия Млечен път. // Източник

Само дето капитанът се оказа, че е индиец, а не украинец. // Източник

Други любители на "нормалните" безобидни конспирации - тези които не включват световния сатанистко-масонски заговор във всяко събитие, пък лансираха идеята, че случилото се в Балтимор е предсказано в стар епизод на "Симпсънс". И макар този анимационен сериал действително да е предсказал някои неща, случили се в последствие, точно това, което стана в Балтимор не е в списъка. //Източник

Фалшивият скрийншот от несъществуващ епизод на "Симпсънс":

Simpsons Baltimor

Накрая завършвам с това, че много хора се запитаха дали Мотман не е виждан в Балтимор преди падането на моста така както едно време е бил наблюдаван многократно в Пойнт Плезънт - подобен въпрос в Reddit.

Отговорът е не - Мотнан или подобни на него същества не са виждани в Балтимор или поне няма категорични свидетелства за това.

Томичукалата

admin 24.03.2024

Тази статия е посветена на митологичните същества известни на английски като tommyknockers. Не съм сигурен дали "томичукалата" е най-правилния превод на български език, но използвам тази дума, защото така е преведен един роман на Стивън Кинг, носещ същото име.

Тези "чукала" са малки създания подобни на гноми, които живят в пещери под земята и често се навъртат из галериите на човешките мини. Мнозина миньори в миналото вярват в тяхното реално съществуване. Няма да се изненадам, ако и днес има хора, които продължават да вярват.

На цвят томичукалата са зеленикави, но не винаги миньорите ги виждат, много пъти просто усещат присъствието им...или поне така си въобразяват. Понякога ги чуват как почукват по стените на галериите - от там идва и името им. Обикновено щом хората чуят въпросните почувания, хукват да бягат към повърхността. Смята се, че по този начин томичукалата предупреждават за надвиснала опасност като срутване например. Твърди се, че всеки, който е пренебрегнал предупрежденията, е платил за това с живота си. Има една легенда за двама копачи в дълбока галерия, които чули тропанията на едно томичукало. Единият миньор решил, че това са естествени звуци, няма никакви създания и всичко са врели-некипели. Другият обаче веднага се изнесъл от галерията, която след малко се срутила. Невярващият миньор загинал. Историята не свършва обаче до тук. Оцелелият миньор продължил да работи в същата мина и след време другите миньори го чули един ден да вика името на загиналия колега. След малко го намерили да лежи мъртъв на пода. Дали просто е получил сърдечен удар? Или по-рано загиналият миньор, онзи, който не вярвал в томичукалата, се е върнал като призрак и за отмъщение е убил своя другар?

Томичукалата могат да се считат за добри паранормални същества щом предупреждават миньорите за надвиснали опасности. Но както много други паранормални същества и те са противоречиви по природа. Понякога изяждат обяда на миньорите или пък им крият инструментите. В горната история споменах, че загиналият миньор се е завърнал като дух. Има истории, в които самите томинокърс могат да приемат формата на някой умрял човек. Или пък да му призоват духа от отвъдното. Зловещо, а!

Понякога в тунелите се появява странна светлина, която внезапно може да приеме човешка форма, а след това да се разпръсне в бяла мъгла. Някои казват, че тези наблюдения са комбинация от подземни газове, прах и човешко въображение. Други отново намесват томичукалата. Във всеки случай по-добре си плюйте на петите - дори и да са "просто газове", наличието им в галериите може да е много опасно и да доведе до натравяне или експлозия, в зависимост от вида на газа.

Миньорите, които вярват в томичукалата, гледат да се отнасят с уважение към тях, дори и когато правят пакости. Ако се ядосаш и ги хулиш, може не просто да спрат да те предупреждават за опасности, а направо самите те да те наранят. Ако обаче ги почиташ, ще те отведат на някоя богата златна жилка.

Шропшър е графство в западна централна Англия и в него има една мина, която е изоставена от около 200 години. Казват, че в нея все още има злато, но входът ѝ е зазидан. Според легендата това е заради един злощастен опит за добиване на злато. Веднъж седмина мъже се спуснали в запустелите галерии. Скоро започнали почукванията. Четирима от групата се сетили за историите за томичукалата и се върнали назад, като докато бягали към изхода видели и самите гноми. След малко галерията се срутила. Останалите трима никога повече не били видени - живи или мъртви, телата им не били намерени от спасителните екипи.

В различни части на света има множество подобни легенди. Една от най-забележителните идва от древен Рим. В онези времена мнозина от миньорите не са били под земята по своя воля. Те са били роби, които насила са карани да добиват злато. Томичукалата или по-точно съотвеният им римски еквивалент са изпитвали жалост към нещастните роби и са им помагали при работата.

Източник

Бих желал да завърша настоящата статия с едно друго миньорско суеверие, за което не помня дали се свързваше с томичукалата или беше нещо отделно. Както знаете, в много съвременни мини има платформи подобни на асансьори, с които миньорите преминават на различни нива. Разказва се за случаи, в които всички виждат че платформата е на тяхното ниво и някои миньори тръгват да се качват на нея, но пропадат в шахтата - платформата вече я няма, тя е била нещо като призрачна проекция. Затова много от суеверните миньори внимателно проверяват с един крак дали асансьора е истински или опасна свръхестествена измама.

А романа на Стивън Кинг, който споменах в началото? Макар това да е един от любимите ми автори, точно тази книга не съм чел. След настоящата статия смятам по-скоро да си я намеря. А дали някога ще посмея да посетя мина - изоставена или работеща? ЕДВА ЛИ!!!

Стар Трек: Космическа станция 9

admin 23.03.2024

"Стар Трек: Космическа станция 9" е фантастичен телевизионен сериал, действието, на който се развива във вселената на Стар Трек. Излъчван е в периода 1993 - 1999, като сезоните са общо 7.

В двойния епизод "Минало време" (Past Tense), който е част от трети сезон екипажът се връща назад във времето и попада в Сан Франциско през 2024 г. Това, което сценаристите са си представили през 90-те години е всъщност много близко до реална Америка днес! Още по-голямо неравенство между богати и бедни, стотици скитащи по улиците бездомници, полицаи, които спират цветнокожите за "проверки" и т.н. Интересното е, че епизодът завършва с това, че бедните се вдигат на бунт и това дава началото на социална промяна. Дали това ще се окаже истина и в действителността през настоящата година?

Цяла година Атлантическият океан е по-топъл от когато и да било

admin 17.03.2024

На долната графика е показана средната измерена температура на повърхността на Атлантическия океан за всеки ден от 1981 г. до сега. Късата червена линия, която е най-вляво над останалите линии представлява измерванията за настоящата 2024 година. Никога не са били измервани по-високи средни температури. Тази тенденция не е от началото на настоящата година, започва още от март 2023-та.

Източник

Това определено трябва да ни плаши. По-високите температури са заплаха за много видове - риби, корали и други морски същества, които стоят в основата на не една и две екосистеми и хранителни вериги. Още по-притеснително е, че температурните аномалии може да объркат морските течения, включително и Гълфстрийм. Затова съвсем скоро мисля в Мистерика+ да публикувам статия за това как е почти сигурно, че някой ще затъмни Слънцето и ще го направи скоро - без да се съобразява с ООН, правителства и държави....Живеем в интересни времена (което е проклятие).

Температура на Атлантическия океан 1981 2024

Parable of the Sower (1993)

admin 16.03.2024

"Parable of the Sower" е новела на американската писателка Октавия Бътлър, който излиза през 1993. До колкото знам, не е преведена все още на български, затова давам английското заглавие, чийто буквален превод би бил "Притча за сеяча".

В тази фантастична книга действието се развива през настоящата 2024 г. Светът е раздиран от климатични катаклизми и социално неравенство. По-богатите семейства живеят в комплекси от затворен тип. Отвъд стените бродят скитници, наркомани и какви ли още не пропаднали типове. Звучи познато, нали? Крайно време е това произведение да излезе и на български, защото ако още малко се забави, ще трябва да го публикуват като документален роман, а не като фантастика - натам вървят нещата в нашият свят.

В книгата на Бътлър млада жена измисля нова религиозна система - Earthseed (Земно семе). Тази вяра е базирана на емпатията, желанието за промяна и начинанието да се напусне Земята и човечеството да се разсели по другите планети.

Няма да се изненадам скоро наистина да се появи достатъчно харизматичен нов религиозен водач, който да бъде последван от милиони вярващи. Все пак нещата в историята имат склонност да се повтарят. Появи се нов Хитлер с името Путин. Една дузина новобогаташчета претендират да са новия Рокфелер - от Илон Мъск през Джеф Безос до Бил Гейтс. Вероятно ще видим и някой нов Буда.

Източник

Parable Of The Sower (1993)

Най-старото червило на 3700 години е намерено в Иран

admin 13.03.2024

Това е едно откритие от 2001, но вероятно не са много хората, които са запознати с него и затова си струва да се спомене. Археолози са намерили интересен артефакт на територията на днешен Иран. Този предмет няма какво да е друго освен червило. Датиран е на невероятните 3700 години! Това е времето на бронзовата епоха. Ако се чудите в какъв цвят е червилото и предположите червен, няма да сбъркате - това винаги е бил предпочитаният цвят в този тип козметика. Пълнежът на древното червило се състои от вид хлорид, който е добит от минерали.

Продължавам да се изненадвам колко много древните хора са приличали на днешното човечество.

Източник

древно червило

The Last Days of American Crime (2020)

admin 10.03.2024

Този фантастичен филм е дело на Netflix и е направен по новелата на Рик Ремендер със същото име. Американското правителство е запланувало да излъчи специален сигнал, който ще пречи на хората да извършват престъпления. Знаейки това някои престъпници се впускат в един последен голям удар.

Някакво същество тормози каякар в река Амазонка

admin 09.03.2024

На това доста драматично на моменти видео не може да се види какво точно е съществото - вероятно е някакъв познат вид, но това не пречи в някои сайтове да го изкарат криптид. В края на видеото се вижда, че сякаш животните са повече от едно.

Frontlines: Fuel of War (2008)

admin 03.03.2024

Тази поредица от статии оригинално бе за филми, чието действие се развива през настоящата 2024 г. Вече веднъж обаче представих нещо по-различно - епизод от сериал, а сега представям и една видео-игра.

"Frontlines: Fuel of War" излиза за Xbox и PC през 2008 г. Във вселената на играта някои ресурси като петрола и природния газ са на изчерпване. САЩ и ЕС формират Западната коалиция, който да се противопостави на Източния съюз на Червената звезда, в който участват Русия и Китай.

Е, в настоящето въпросните ресурси все още не са се изчерпили, но е видно новото противопоставяне на Изтока срещу Запада. И от тази гледна точка може да се каже, че играта е почти пророческа, което обаче няма да е кой знае какво постижение - темата "Изток срещу Запад" е премного експлоатирана в множество игри, така че не е някакво велико прозрение какво се случва днес.

Какво да кажа за финал? Отърсете се от мрачната реалност поне за малко - игрите са и за това...може би дори най-вече за това.Може да ме намерите в Mastodon