Loading...
 

Разгадани космически мистерии: галактиките близнаци

admin 20.12.2022

Няма две еднакви галактики, така както казват, че няма две еднакви снежинки. През 2013 г. обаче учените са шокирани, когато откриват две напълно идентични такива. Галактиките ще станат известни като Обектът на Хамилтън и има причина за общото им наименование - по-надолу в текста.

През 2015-та е предположено, че в основата на този феномен стои гравитационна леща. Масивните космически обекти като звездите, галактиките и черните дупки може да предизвикат изкривяване на светлината от други обекти, когато тя преминава в близост до тях. От една страна това може да доведе до уголемяване на вторите далечни обекти чиято светлина се изкривява - от тук идва и името "гравитационна леща", те увеличават образа като лещата на лупа. Но ето, че от друга страна може да доведе и до двоен образ.

Тръгвайки от хипотезата за "гравитационна леща" учените установяват, че между Земята и "близнаците" има масивен клъстер от галактики. Именно той предизвиква двойния образ. Галактиките-близнаци са една единствен галактика, затова и името ѝ е такова - Обект на Хамилтън.

Източник

YouTubeМоже да ме намерите в Mastodon