Loading...
 

Скандинавските призрачни ракети

admin 11.11.2023

Годината е 1946 и Втората световна война е свършила съвсем скоро. И докато политически и военно континентът започва да се поуспокоява, на "паранормалния фронт" изгрява нова звезда. В продължение на месеци над северна Европа (но не само!) започват да се наблюдават странни светлини и обекти в небето. Те ще станат известни с колективното название "Скандинавските призрачни ракети".

Първото официално документирано наблюдение на "ракетите" е от Финландия и датира от 26 февруари 1946, но е твърде вероятно "набезите" да са започнали дори още по-рано. Този феномен замира към края на годината, но до тогава се регистрират общо към 2000 отделни наблюдения.

Понякога обектите са просто светлини, друг път приличат на ракети (от там и името на целия феномен), понякога имат крила, понякога нямат, а понякога приличат на пуро-образни обекти - един тип НЛО, който ще стане популярен през следващите години. Понякога се движат напълно безшумно, понякога се чува съскащ звук като от изпускане на газове, друг път звукът наподобява тътен. В повечето случаи "ракетите" не оставят диря след себе си, което не е типично за истинските ракети. Имат и други номера в репертоара си, които една обикновена човешка ракета не може да прави (поне не и по онова време) - извършват маневри по небето, забавят и ускоряват движението си. Има случаи, в които обектите летят във формация. Виждани са по всяко време на деня и нощта. Понякога наземните радари успяват да ги засекат.

Ghostrocket 7 09 1946

Има и случаи на паднали "призрачни ракети", поне така се твърди. Интересно, но почти винаги обектите падат във вода - в морето или в някое езеро. В един от случаите шведските власти изпращат водолази да претърсят дъното на езерото Кьолмярв (Kölmjärv) след като на 19 юли сива на цвят ракета с крила пада там след оглушителен бумтеж. Военните претърсват езерото в продължение на 3 седмици, но не намират дори една малка част от ракетата макар на дъното да има странен голям кратер. Каква ще е тази технология, която не оставя следи след себе си след като се разбие?! Дори и най-дребна частичка! След време ще се спекулира, че падналият обект вероятно е бил направен от някаква магнезиева сплав. Това е един от малкото познати по онова време на човечеството материали, които лесно биха се разградили, но как е възможно абсолютно всичко от ракетата да е било направено от магнезий?!

След този случай военните разследват и няколко други падания, но винаги резултатът е един и същ - не е намерено нищичко! Отделно разни хора донасят разни неща за изследване, твърдейки, че са части от паднали фантомни ракети. При всички случаи, че оказва, че са донесли нещо добре познато, като камъчета извадени от водата например.

Властите в северните страни се опитват да омаловажат феномена - те твърдят, че наблюденията са сбор от падащи метеорити, обичайни, но редки атмосферни явления, нормални ракети и самолети, измами и твърде развинтено въображение.

Мнозина отказват да приемат горното обяснение - няма как един метеор да си сменя посоката, да забавя и ускорява своя ход и т.н. Американските военни вземат на сериозно съобщенията за видените фантомни обекти и през август 1946-та изпращат в Швеция двама генерали - въздушни експерти. В секретен документ обнародван едва след време е записано, че заключението на американците е, че това не са никакви атмосферни явления или измислици, а обекти с изкуствен произход. Вероятно са следваща версия на бойните ракети Фау-1 и Фау-2 и още по-вероятно са изстрелвани от немците от полигона в град Пенемюнде. Този извод доведе до малко объркване при мен. През 1946 Германия вече е капитулирала и е окупирана от съюзниците, няма как самите немци да изстрелват ракети. Логично е това да са го правили руснаците, защото Пенемюнде се пада в тяхната окупационна зона. Реших, че в оригиналната статия, от която превеждам, са допуснали малка неточност - мислили са си, че щом Пенемюнде е немски град, немци трябва да изстрелват ракетите.

Знам за "призрачните" ракети от много години, още от преди да почна да поддържам блога Мистерика. Винаги едно от най-често споменаваните обяснения, е че в основата на феномена стоят инженерите и военните от СССР. Докопали са се до недовършените разработки на нацистите и са продължили техните опити. Затова се изненадах, че точно това обяснение не присъства в оригиналната статия в Mysterious Universe.

Американските военни добре знаят, че шведските обяснения за метеори, облаци и развинтено въображение са приказки за успокояване на обществото (те самите ще използват през следващите десетилетия същите залъгалки за пред своето население), но се оказва, че имат дори едно още по-секретно обяснение от това, че ракетите са тестови модели от Пенемюнде. Има един таен документ от 1948, който е разсекретен чак през 1997. В него директно се говори за неидентифицирани летящи обекти и за това, че демонстрираните способности сякаш с малко изпреварват техническите възможности на която и да е земна нация.

Източник

Това не е за първи път и се повтаря отново и отново! Още при създаването на първите самолети, се наблюдават мистериозни модели направени от незнайно кого, които имат много по-добри характеристики. Преди това пък летят мистериозни "въздушни кораби", а познанията на човечеството е на ниво балони. Не мога да не спомена и мистерията с аеро-клуб Сонора.

В крайна сметка вълната наблюдения на призрачни ракети утихва така внезапно както и започва - в края на 1946 небето над северна Европа е чисто от необяснени феномени. Дали обаче загадката спира или просто се премества по-на юг? През септември 1946 подобни мистериозни ракети започват да се наблюдават над Гърция. Тези случаи ще продължат и през 1947. Отново военните ще разследват, а американците ще се заинтересуват. Според недоказана информация именно САЩ са наредили на гърците да спрат всякакви разследвания. Какво ли има скрито-покрито?

Източник

За финал ето едно видео документиращо скорошен опит за изваждане на предполагаема "призрачна ракета" от дъното на езеро в Норвегия. Буквално това е от преди две седмици - в края на октомври и началото на ноември. Обектът е засечен чрез сонар, но когато спускат сонда с камера, тя не може да го локализира. Дали "нещото" се е преместило?Може да ме намерите в Mastodon