Loading...
 

Parable of the Sower (1993)

admin 16.03.2024

"Parable of the Sower" е новела на американската писателка Октавия Бътлър, който излиза през 1993. До колкото знам, не е преведена все още на български, затова давам английското заглавие, чийто буквален превод би бил "Притча за сеяча".

В тази фантастична книга действието се развива през настоящата 2024 г. Светът е раздиран от климатични катаклизми и социално неравенство. По-богатите семейства живеят в комплекси от затворен тип. Отвъд стените бродят скитници, наркомани и какви ли още не пропаднали типове. Звучи познато, нали? Крайно време е това произведение да излезе и на български, защото ако още малко се забави, ще трябва да го публикуват като документален роман, а не като фантастика - натам вървят нещата в нашият свят.

В книгата на Бътлър млада жена измисля нова религиозна система - Earthseed (Земно семе). Тази вяра е базирана на емпатията, желанието за промяна и начинанието да се напусне Земята и човечеството да се разсели по другите планети.

Няма да се изненадам скоро наистина да се появи достатъчно харизматичен нов религиозен водач, който да бъде последван от милиони вярващи. Все пак нещата в историята имат склонност да се повтарят. Появи се нов Хитлер с името Путин. Една дузина новобогаташчета претендират да са новия Рокфелер - от Илон Мъск през Джеф Безос до Бил Гейтс. Вероятно ще видим и някой нов Буда.

Източник

Parable Of The Sower (1993)Може да ме намерите в Mastodon