Loading...
 

Предстоящи космически събития: "великото съединение" на Юпитер и Сатурн (2040)

admin 26.05.2024

"Съединението" на Юпитер и Сатурн (на английски - “Great Conjunction”) е такова астрономическо събитие, при което от Земята изглежда все едно тези планети са се долепили една до друга. Това разбира се е оптична измама, просто на нас ни изглежда така.

Освен "великото съединение" понякога се използва и термина "Коледна звезда" защото има хипотеза, че именно то е отговорно за появата на Витлеемската звезда описана в Библията. За нерелигиозните като мен нека все пак припомня какво е това библейско събитие.

"Витлеемската звезда" се появява в историята за Рождество Христово от Евангелието на Матей, глава 2, където „мъдреци от Изтока“ (известни под името Тримата влъхви) са вдъхновени от звездата да пътуват до Йерусалим. Именно заради тази легенда на върховете на коледните елхи се поставя звезда.

Астрономите изказват различни обяснения за появата на Витлеемската звезда освен споменатия "съвпад" на Юпитер и Сатурн, други хипотези включват сближаване на Юпитер и Венера, комета или свръхнова. Ревностните християни си държат на идеята, че това е пророчество и божествено чудо, а скептиците смятат, че това е измислица и нито е пророчество, нито е историческо астрономическо събитие.

Следващото съединение на Юпитер и Сатурн ще е през ноември 2040.

коледна елха

Може да ме намерите в Mastodon