Loading...
 

Авеста - свещената книга на зороастризма

admin 08.10.2022

За колко свещени текстове и книги знаете? Вероятно веднага ще се сетите за Библията на християнството и Коранът на мюсюлманите. Може би дори ще споменете Ведите - свещените индуистки текстове и еврейския Талмуд. Едва ли обаче думата "Авеста" ще ви говори нещо. Това е свещената книга на една от най-старите религии - зороастризма, който се практикува и днес от около 2.6 милиона човека.

Зороастризмът, наричан още зороастрийство, маздеизъм или парсизъм се заражда през второто хилядолетие пр. н.е. в земите, където днес се намира Иран. Първоначално тази религия не носи това име и се различава съществено от по-късната си форма, макар отново върховният бог да е Ахура Мазда. Основната разлика в тази ранна версия е, че е политеистична религия т.е. вярва се в повече от един бог.

Фаравахар, най-известният символ на зороастризма:

Farvahar

Религията започва да се нарича зороастризъм заради религиозния реформатор Заратустра (познат и като Зороастър). Той обявява Ахура Мазда за единствен бог, а всички останали богове от пантеона за дяволи.

Основни концепции на зороастризма, като месианство, представата за Рай и Ад и свободната воля оказват влияние върху по-късни религии като юдаизма, гностицизма, християнството и исляма. Затова е интересно да се видят свещените текстове на тази древна религия и да се направят сравнения.

Защо обаче почти никой не е чувал за Авеста?

Дълго време религиозните норми на зороастризма се предават устно. Едва векове след появата си, хората решават да ги запишат, при това го правят не на разговорния по това време език, а на авестийски език, мъртъв от столетия.

Някои древни летописци твърдят, че за първи път Авеста е записана още по времето на Ахеменидите (от 559 до 330 година пр.н.е.). Това първо копие на религиозните текстове било унищожено при нахлуването на Александър Македонски в Персия. Повечето съвременни историци смятат, че това не отговаря на истината и Авеста не е записана тогава. Но не за първи път учените бъркат. Ако някой някога намери наистина запазен оригинал на тези първи записи, то те не само ще струват цяло състояние, а ще ни позволят да хвърлим поглед в древния свят. Кой знае, може да има нещо записано в тях, което страшно да ни изненада...

Жреци провеждат най-известният огнен ритуал в зороастрийството:

Zoroastrian Ritual

Ако не при Ахеменидите, Авеста със сигурност е записана на свитъци при Сасанидите (224 – 651 г.) и то в края на съществуването на империята им. Тъкмо приключва записването на свещените текстове и арабите унищожават сасанидската империя. С тях идва и новата религия наречена ислям, който не търпи други вярвания. Храмовете на зороастризма са превърнати в джамии, а старите свещени текстове са унищожени...или поне така се е смятало дълго време.

Оказва се, че група последователи на зороастризма успяват да пренесат част или цялата Авеста в Индия. През 1723 г. един английски търговец купува някакви древни писания и ги занася във Великобритания. Едва през 1755 те попадат в Оксфордския университет, където учените осъзнават тяхната важност, това е легендарната Авеста. Организирани са нови експедиции до Индия, където са намерени още текстове. Преводът им се оказва дълга и трудна задача.

Днес това, с което разполагаме е едно непълно копие на Авеста, но това е повече от нищо. Дали някой ден ще бъдат открити всички части? Не се знае. В наличните части има доста интересни неща - митът за сътворението, напътствия как да прогонваме демони, как да живеем праведен живот (спазване на лична хигиена, благотворителност, грижа за животните) и т.н. За извънземните не се споменава. А може би те са в загубените части на Авеста или дори в предполагаемото първо копие на текстовете написани по времето на Ахеменидите.

Източник

Хареса ли ви тази историческа статия? За любителите на историята в Мистерика+ има още един материал, който може да представлява интерес - този за френския крал Луи XIV. Кой е изял неговото сърце? Дали кралят не е прословутия граф Сен Жермен? И защо е царувал по дълго от Елизабет II?Може да ме намерите в Mastodon