Loading...
 

Обзор на 2022 година - част I

admin 01.01.2023

Англоговорящите казват wow, но ние българите ползваме възклицанието "леле", та затова нека почна така:

Леле, каква година само беше! Година, последиците от която ще се усещат не само през новата 2023-та, но вероятно още десетилетия напред.

2022-та започна сравнително скромно. Нямаше признаци, че ще е по-забележителна от предишните години. Кой би си помислил, че би засенчила 2020-та и пандемията, нападението над Конгреса във Вашингтон през 2021, появата на японските "стършели-убийци" в САЩ...

2022-ра сложи предишните години в джоба си, а 2023-та може да я задмине, достатъчно е един психопат с власт да натисне копчето...

А може би предвестниците на задаващото се можеха да се видят още в първите дни на 22-ра - ценови скок на горива предизвика размирици в Казахстан, но кой да гледа?

Чудех се как да подходя към настоящият обзор. Дали да групирам събитията тематично. Примерно да почна първо с геополитическите събития, след това да отделя време на откритията в науката, българската политика, спорта (поздравления за Мароко!), но в крайна сметка реших да карам най-вече хронологично, евентуално с леки скокове напред-назад за допълване на някои събития.

И така - една новина от първите дни на 2022-ра:

Открит е астероид, който може да се блъсне в Земята през следващото лято

Размерът на астероида 2022 АЕ1 е сравним с предполагаемият "Тонгуски метеорит" - около 70 метра. Казах ви, че 2023-та може да е още "по-весела" от изминалата година, нали :-D

В 2022 се усети и сериозен полъх от миналото. През януари мутренските години напомниха за себе си (никога не са си тръгвали?) - убиха бизнесдама в Русе, а през декември мумията на НДСВ изпълза обратно на сцената. То и аз обичам ретро-партита, ама чак пък толкова вече е прекалено ...

Друго интересно което мога да отбележа от януари, е че в рамките на около 24 часа се случиха няколко земетресения на различни места.

Два труса край Перник, земетресение и край Симитли

Земетресение в Гърция, усетено е и в София

Трус и край Вранча- 4,2 по Рихтер

Силно земетресение в Афганистан. Най-малко 12 души са загинали

Нека разнообразя текста с една снимка - на 24 януари сняг покри Атина. Снеговалежите в гръцката столица са сравнително рядко явление.

Snow In Athena, Greece

Fast forward. На 18 декември откриха ски сезона в Банско, снимка от една онлайн уеб камера, говорете ми пак че няма климатични промени и глобално затопляне:

Bansko

Да си поговорим малко и за изчезванията през 2022 г. Знаете, кое изчезване развълнува цяла България през есента, за него ще стане въпрос когато му дойде времето. Това обаче не бе единственият случай. Ето например един от края на януари:

Издирва се Атанас Цветанов, изчезнал на 29 януари между Белово и Костенец

Научих за този случай само защото човекът е от моят район и следя местните медии. Сега, близо година по-късно отново прерових Интернет за повече информация - може би е намерен, жив или мъртъв, но просто аз съм пропуснал новината. Хм, не, ни вест, ни кост...сякаш в дън-земя е потънал.

И още една новина от роднията ми край, този път от края на февруари, както казах мутренските времена напомниха за себе си:

Ключов свидетел срещу Бобокови открит мъртъв до новострояща се сграда в Костенец

Време е и за видео. На 11 февруари изригна вулкана Етна. Каква красота!

И ето, че стигнахме до 24 февруари, датата, на която се случи най-значимото събитие през 2022 г. Руската армия нахлу в Украйна в опит да подчини и окупира този свободолюбив народ. Скрийншот от уеб камера в Харков запечатала първите експлозии:

Russia Attack Ukraine (24.02.2022)

Войната със сигурност ще бъде спомената отново в обзора на изминалата година, но това ще бъде в следващите части от поредицата. До утре!Може да ме намерите в Mastodon