Loading...
 

Битки, фронтове и фракции

Катафрактите - древните бронирани конници

admin 04.12.2023

Около 8 и 7 век пр. н.е. ролята на бойните колесници става все по-маловажна, те са заменени от много по-ефективни конни единици - катафрактите. Това са силно бронирани конници и коне, които премазват устремно вражеските редици.

Катафракт 1

Макар, че името "катафракт" е гръцко и значи "изцяло брониран", "затворен от всички страни", за първи път тази конница се появява в партската и персийската войска. Постепенно от там се разпространява и в други части на Азия и Европа.

Изображение на катафракт от днешен Иран, от времето на Сасанидската империя:

Катафракт 2

Макар да са били способни да премажат пехотата на врага, много от победите на катафрактите се дължат на психологическия фактор - врагът просто бягал щом ги видел.

Тази конница обаче си имала и своите недостатъци. Поради тежката броня, всеки конник е трябвало да бъде подпомаган при качването му на коня. Веднъж паднал, той е на практика беззащитен. Освен това огромното тегло изморяват лесно човека и коня, понякога конниците дори умирали от прекалена жега в бронята и слънчеви удари. Римският император Аврелиан използвал много умело тази слабост при една битка срещу Палмирската империя. Той наредил на леката си конница да побегне щом се появят катафрактите. Палмирците видели, че римляните бягат и ги подгонили. Не могли да ги стигнат, но страшно много се изморили. В този момент римската конница се обърнала и ги разбила.

Катафрактите постепенно излизат от употреба. Откриват се лесни начини да бъдат спрени -
земни валове, колове и т.н. Окончателно са заменени от други единици в разцвета на Средновековието.

ИзточникМоже да ме намерите в Mastodon