Loading...
 

Шотландски боец 2 (1991)

admin 21.01.2024

В някои филми действието се развива в точно определена година от бъдещето. Обикновено това е някакво кръгло число - 2000, 2020 или пък година, в която се очакват някакви събития като 2012-та, когато завърши големия цикъл от календара на маите. През 2022 в стария блог Мистерика направих поредица от статии посветени на филми разиграващи се в тази година. За 2023 пропуснах да го направя, но за 2024-та ще се отчета с нова серия от статии, като някои може да излязат само в Мистерика+.

"Highlander" (на български преведен като "Шотландски боец") е култов филм излязъл през 1986. Не за него обаче ще стане въпрос тук, а за неговото продължение - Highlander II: The Quickening. Той, за разлика от първата част, е мразен от кинозрителите, малко филми може да се похвалят с рейтинг от 0% в Rotten Tomatoes. За мен това е малко незаслужено - да, продукцията е идиотска и разваля добрите впечатления оставени от първия филм, но именно заради абсурдната си посредственост заслужава да бъде оценен много по-високо. Все пак такива идиотщини трудно се постигат.

В "Шотландски боец 2" действието се развива в настоящата 2024-та. Човечеството е унищожило озоновия слой и цялата Земя е обхваната от невиждана екологична криза. Макар и посредствен дали пък всъщност филмът няма да познае каква точно ще ни е действителността през настоящата година? Надявам се, че не, но пък от хората всичко може да се очаква, колко му е да се самоунищожим унищожавайки околната среда. В "Шотландски боец 2" главният герой Connor MacLeod (изигран от Кристоф Ламбер) има решение на проблема - захранван от лазери щит, който да ни предпазва от слънчевите лъчи! Няма да коментирам...

В "Highlander II" освен Ламбер участват още Шон Конъри, Вирджиния Мадсън и Майкъл Айрънсайд. Режисьор е Ръсел Мълкей.

Източник

Ето го и якия трейлър, красота!Може да ме намерите в Mastodon