Loading...
 

Мистичната земя Хиперборея

admin 26.11.2022

Според древните гърци далеч на север от Елада се е намирала странна и непозната земя, която те са наричали Хиперборея. Още тогава тя е била свързвана с фантастични разкази и феномени като например твърдението, че жителите ѝ достигат възраст от 1000 години.

Hyperborea 1

Хиперборея в античността е била същото нещо каквото е Атлантида днес - мистично недостъпно място, за което всеки може да каже каквото си поиска и да развихри фантазията си. Което е малко иронично - Атлантида за първи път се споменава също в древността, в писанията на древногръцкия философ Платон, но не е свързвана с някакви крайно преувеличени твърдения. Подводните лазери, енергийните кристали и телепатичните атланти идват едва през 19-ти и 20-ти век. Как се обръщат нещата в историята! Хиперборея в древността е суперзагадъчна, а днес учените посочват реални места по картата, които вероятно са дали начало на мита за нея, а като цяло в популярната култура и сред масите тя е забравена - или поне така беше доскоро, от няколко десетилетия определени кръгове, най-вече с десни политически виждания и най-вече в Русия, се опитват да я възродят. Атлантида пък напротив - в текста на Платон тя е най-вече островна държава водила война с Гърция, с общество което постепенно изпада в упадък и в крайна сметка е унищожена от цунами, но пък днес едва ли има човек, който да не е чувал за нея, а теориите отиват до там, че я свързват с летящите чинии и "гостите от космоса".

Най-ранният запазен източник, който споменава Хиперборея е книгата "История" на Херодот, която датира от около 450 г. пр.н.е. Херодот твърди, че е черпил информация за нея от три по-стари източника - писания на Аристей, Хезиод и Омир, като за последният се твърди, че е писал за Хиперборея в изгубеното си произведение "Епигони". В 7-ми век пр.н.е. поетът Аристей пише за хиперборейците в стихотворение (днес изгубено), наречено "Аримаспея". Дали Хиперборея е изцяло измислица на Херодот, който за да придаде тежест на твърденията си, е добавил това, че и преди него са писали за тази земя? Възможно е, но има и случаи, когато се споменава за някакъв стар текст, който в последствие се намира и се оказва, че наистина съществува. Един такъв пример е Евангелието на Юда (линк към Мистерика+). То е споменато в текста "Adversus Haereses" (Против ересите) написан около 180 г. от н.е. от Ириней, епископ на град Лион. Едва през 70-те години на ХХ век и самото евангелие е открито. Така че има шанс наистина и Аристей, Хезиод и Омир да са писали за Хиперборея.

Самото име Хиперборея вероятно идва от древногръцкото "ὑπέρ Βορέᾱ", което се превежда като "отвъд борей". С думата "борей" се е наричал северният вятър, както и богът, който го е предизвиквал. Спекулира се, че това се дължи на донасяните от север парчета кехлибар, в които са се виждали огромни древни насекоми. Античните гърци са знаели, че насекомите процъфтяват само при топъл климат. Колкото е по-топло, толкова по-големи израстват. И затова някъде на север, отвъд студения борей трябва да има земя с топло време, в което се въдят тези насекоми.

Hyperborea 3

Къде е Хиперборея? Според някои писания за да се стигне до тази земя, първо трябва да се достигнат иседоните, за които се смята, че са живели в казахските степи. Отвъд тях са живели еднооките аримаспийци, по–нататък са грифоните, които пазели златото, а отвъд тях вече са хиперборейците. Самият Херодот предполага, че Хиперборея се намира някъде в Североизточна Азия. Хераклид Понтийски и Антимах от Колофон определят хиперборейците като келтско племе (вероятно хелвети). Аристотел поставя Хиперборея на север от Скития. Хекатей от Абдера и други автори вярват, че Хиперборея се е намирала на Британските острови. Древният граматик Симий от Родос през 3 век пр.н.е. свързва хиперборейците с масагетите (ираноезичен номадски народ, обитавал през Античността териториите на север от Персия), а Помпоний Мела ги поставя още по-на север, в околностите на Арктика. В карти, базирани на писания, дадени от Страбон, Хиперборея е показана като полуостров или остров, намиращ се отвъд днешна Франция. Други описания го поставят в района на планината Урал.

Твърди се, че легендарният герой Тезей е посещавал Хиперборея, а аргонавтите са виждали бреговете ѝ докато плавали през митичната река Еридан, за която също има десетки спекулации къде точно се е намирала (например някои смятат, че това е река По в Италия). Най-интересното предположение, което би свързало Еридан с Хиперборея е дадено от Херодот (о, изненада!). Според него това е река в Западна Европа, която се влива в Северно море, откъдето се добива ... кехлибар!

Древните гърци разказват и за един човек, който е дошъл от Хиперборея и се е заселил в Гърция - това е Абарий (или Абарис) Лечителя. Според легендата той е бил изключително надарен лекар. Като странична забележка - днешната симфо-метал банда Therion споменава Абарис в поне три от песните си - "An Arrow From The Sun" (от албума "Lemuria"), "The Wand of Abaris" и "The Falling Stone" (и двете от "Gothic Kabbalah"). Therion са от Швеция, а това, че Хиперборея е поставяна и на Скандинавския полуостров, значи, че Абарис може да им е бил сънародник.

В древните гръцки текстове има малко информация за външния вид на хиперборейците освен това, че са били високи по около 3 метра и вероятно са имали светли коси. Това е още една причина за днешните историци да предполагат, че Хиперборея е била всъщност Скандинавия. Скандинавците са сравнително по-високи спрямо останалите европейски народи (макар и да не са по 3 метра) и имат предимно руси коси.

В съвремието легендата за Хиперборея е прегърната от руския философ, мистик и фашист Александър Дугин. Той дори я свързва с друга древна легенда - тази за Атлантида. Според Дугин днешна Русия е олицетворение на древната митична цивилизация на Хиперборея, която трябва да продължи вековната си война с Атлантида, която днес се е преродила в САЩ. Дугин не за първи път гастролира по страниците в портала Мистерика. За него е писано в този материал в "Битки, фронтове и фракции", който за разлика от "Мистерика+" не изисква нещо по-специално, за да бъде проечетен:

НОЩ НА ИЗВЪНРЕДНИ СЪБИТИЯ! Даря Дугина ликвидирана в Москва и ранени албански войници от руски шпиони в Грамш

Дугин не е единственият, който се закача за легендата за Хиперборея. Проучване направено през август 2021 от Института за Стратегически Диалог (Institute for Strategic Dialogue) е установило, че Хиперборея активно се промотира в Тик Ток, като най-често тази легенда е съпроводена със символи асоциирани с езотеричният нацизъм и нео-нацизма.

Да, очевидно легендите трудно умират, те в повечето случаи се видоизменят и продължават да живеят нов живот. От топла страна с гигантски насекоми и жители на 1000 години, през русокоси лечители идващи от север до нова нацистка муза, предстои да видим как за в бъдеще ще се развие легендата за Хиперборея. Някой каза ли вече, че хиперборейците са извънземни?

Hyperborea 2

Информацията за тази статия е събрана основно от различни материали в Wikipedia.Може да ме намерите в Mastodon