Loading...
 

Битки, фронтове и фракции

Миниметеж в Русия, който приключи за 24 часа

admin 25.06.2023

Късно вечерта на 23 юни и в ранните часове на 24-ти наемниците от частната армия Вагнер, предвождана от Евгений Пригожин, стартираха опит за метеж в Русия. Това се случи след като те обявиха, че руската армия ги била обстрелвала с ракети, нещо което засега не е потвърдено реално да се е случило.

Без да срещнат сериозна съпротива вагнеровци завладяха град Ростов.

Вагнер в Ростов

Веднага след това Пригожин обяви, че армията му тръгва към Москва, за да свали корумпирания режим на Путин. Верни на настоящата власт части се разположиха в подстъпите на руската столица, а вертолети и самолети се опитаха да атакуват вагнеровската колона. В град Воронеж бе подпалена петролна база като все още не е ясна причината - според едни пожарът се е дължал на заблудена ракета, а според други атаката е преднамерена и целта ѝ е била да лиши вагнеровци от гориво за техния поход.

На места лоялните путинисти разкопаха пътищата водещи към Москва. Тази снимка е от Липецк:

разкопан път във Липецк

Вагнер успяха да свалят поне 3 вертолети и един самолет на армията. Данните за жертвите варират между 7 и 15 загинали руски военни.

свален от Вагнер самолет

От началото на войната в Украйна и преди вчерашният ден руската авиация бе загубила малко под 300 различни летателни машини. Е, вчера тази бройка удари точно 300!

руските въздушни загуби

В крайна сметка на 200 километра от Москва колоната на Вагнер спря след като бе постигнато споразумение. Вагнер няма да атакува руската столица "за да не се пролива излишно руска кръв". На Пригожин, който заминава за Беларус, няма да бъде търсена наказателна отговорност, както и на неговите бойци участвали в бунта. Заговори се, че сделката включва и смяна на ръководството във военното министерство.

Някои се надяваха, че Путин ще бъде свален. Това, че метежът завърши по такъв незабележителен начин, не трябва да е повод за разочарование. Режимът на руския диктатор бе отслабен, а самият той понесе значителни щети по имиджа си - изглежда в най-напечения момент Путин избяга от Москва и се скри в някой от тайните си бункери. Историята ни дава примери. През 1991 г. пучът срещу Горбачов не успява, но това до толкова го отслабва, че 4 месеца по-късно той не е вече на власт.

Възползвайки се от хаоса в Ингушения сепаратистите надигнаха глава.

Ingush Liberation Army

Украинската армия също веднага се възползва и започна настъпление на изток.

Украинското настъпление 24.06.2023

И да не забравяме, че напрежението между наемниците от Вагнер и руската армия се зароди след като в продължение на 16 месеца украинците неуморно изтощаваха силите на окупатора и така стигнахме до събитията от последните 24 часа. Развръзката на войната тепърва предстои и изглежда тя няма да е никак лицеприятна за Путин и кликата около него.
E-mail:
misterika_bg@yahoo.com

Може да ме намерите в Mastodon