Loading...
 

Една прогноза за 2025 - Путлер си заминава завинаги?

admin 10.12.2023

Както може би знаете, този сайт е наследник на един по-стар блог в безплатната платформа Blogger. Тук са събрани и няколко други по-малки блогове, които също бяха в Blogger - всички с изключение на един. Става въпрос за "Битки, фронтове и фракции".

Първоначално този блог, посветен на военните конфликти бе в LiveJournal, зад който стоят руснаци. От десет години съм силно критично настроен към Путин и Русия, но въпреки това реших да направя "Фронтовете" в LiveJournal, за да тествам свободата на словото. Е, оказа се, че за руснаците такова нещо няма - блогът ми бе изтрит през ноември 2018. Или си в тон с официалната пропаганда или си аут. Интересна подробност е, че десетина дни по-късно един автомобил за малко не не прегази, само ме забърса, а шофьорът избяга с мръсна газ. Не казвам, че между двете събития има връзка, по скоро си мисля, че няма - просто попаднах на поредният некадърник зад волана, но е забавно да си представям, че съм бил "поръчан" от руските служби :-D

След това "Битки, фронтове и фракции" мина през още няколко платформи, за да се озове в крайна сметка тук. Понеже още от 2009, когато излезе първата статия в Мистерика, имах опасения, че може нещо да се случи с материалите ми, аз съм направил архив на повечето статии от повечето мои блогове. Дето се вика, я "мъже в черно", я извънземни, я рашисти ще се опитат да наложат цензура.

Наскоро разчиствах архива на "Битки, фронтове и фракции", няма смисъл да пазя вече неактуални материали. Между старите статии попаднах на една прогноза, която съм направил през 2017. Тя не почива на някакви дълбоки анализи, но все пак отново я давам тук. Питал съм се в статията кога "вълната ще се обърне" и надигащият се авторитаризъм ще започне да отстъпва. Дори съм изброил няколко имена - Тръмп, Путин, Ердоган, Ким Чен Ун, Дутерте, Орбан и Льо Пен. Пропуснал съм някои други диктатори като Асад например. От изброените само Дутерте (Филипините) не е фактор, но пък се появиха много нови малки и големи фюрерчета , че дори и вече не е задължително да са политици - Илон Мъск е пример за това. Затова явно "вълната не се е обърнала". Продължаваме обаче да се надяваме за 2025 г. Следва пълният текст на тази някогашна статия.

********************

В момента светът е залят от диктаторска вълна - Тръмп в САЩ, Путин в Русия, Ердоган в Турция плюс десетки други държавни и партийни лидери и цели партии, които в по-малка или по-голяма степен имат авторитарни наклонности (Ким Чен Ун, Дутерте, Орбан, Алтернатива за Германия, Льо Пен, някои български "патриоти").

Описаните по-горе личности и организации имат своите върли фенове у нас и по света. Те ще скочат при всяко свързване на идолите им с фашизма. Аз обаче не смятам да ги убеждавам тук, писал съм на други места защо Тръмп, Путин и другите подобни са просто новото лице на фашизма, расизма, подтисничеството. Пиша тази статия заради друго - чудя се кога "вълната отново ще се обърне" и плъзналата кафява зараза ще се свие отново до маргиналното си състояние. Гледайки долната снимка от един протест в САЩ, се запитах дали няма някаква необяснима последователност в историята.

През 1865 приключва американската гражданска война. Югът, поддържащ робството, е победен. Расизмът, поне официално, е отречен.

80 години по-късно, през 1945, нацистка Германия и нейните съюзници във ВСВ са победени и капитулират. Отново това е победа за свободата и демокрацията.

Дали отново 80 години по-късно ще имаме победа над тъмните сили? Тоест през 2025? Макар, че на хората направили долния плакат им се иска Тръмп и подкрепящите го "алтернативни десни" да изчезнат още сега...

*********

Въпросната снимка е ето тази. Тя е взета от антифашистки профил в социалната мрежа Х, която по онова време все още се казваше Twitter. Когато Мъск купи Туитър, той бързо се погрижи много антифа и леви профили да изчезнат....

Losers In 1865, 1945, 2017

LiveJournalМоже да ме намерите в Mastodon